Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:27 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Cine are de câștigat în campania de recuperare a garanției pentru ambalaje? Cu siguranță nu cei care trebuie

ro

30 Jun, 2024 17:00 243 Marime text
  • Oamenii nu își permit să piardă timp prețios la cozile din fața aparatelor de reciclare, iar mulți renunță la recuperarea garanției.
 
Demarată la finele anului 2023, campania de reciclare a ambalajelor cu sigla SGR s-a dorit a fi un real succes. Cu toate că reprezentanții Ministerului Mediului o văd ca un succes, realitatea este cu totul alta.

Oamenii renunță rând pe rând la recuperarea garanției din cauza problemelor întâmpinate la aparatele montate în special la marile magazine.

Acestea sunt de cele mai multe ori acaparate de „căutătorii“ de astfel de ambalaje și care reușesc astfel să câștige sume destul de mari de bani în urma reciclării. Cei care vin cu câteva ambalaje la centrele de reciclare renunță de multe ori la acest lucru deoarece fie aparatele nu funcționează fie nu vor să stea minute bune la cozi destul de mari pentru a-și recupera banii.

Prin oraș au devenit vizibile din ce mai des persoanele care caută prin coșuri de gunoi ambalajele cu valoare ce le pot aduce venituri. Nu se dau în lături de a vandaliza tomberoanele doar pentru a pune mâna pe recipientele cu simbolul SGR. De cele mai multe ori lasă în urmă mizerie de nedescris, dar nu le pasă. Cu recipientele dorite în sacii imenși din dotare se îndepărtează către următorul loc din care să facă rost de ambalaje.

Odată ajunse la aparatele de reciclare pun stăpânire pe acestea deoarece activitatea nu este una rapidă. De cele mai multe ori aparatul refuză unele recipiente din cauză că sunt turtite sau deteriorate. Nu se renunță însă la operațiune ci se insistă pentru ca ambalajul buclucaș să fie primit de aparat. Toate aceste insistențe nu conduc decât la blocarea aparatelor și așa insuficiente.

Tocmai pentru că oamenii nu își permit să piardă timp prețios la cozile din fața acestor aparate mulți renunță la recuperarea garanției sau au ajuns să caute diverse alternative pentru a nu mai achiziționa băuturi ambalate în recipiente cu SGR.

Pe pagina de Facebook a Ministerului Mediului, acolo unde această campanie este descrisă ca un real succes oamenii își arată frecvent nemulțumirile prin mesajele postate.

„Sunt magazine unde aceste aparate nu funcționează niciodată. Cifrele triumfaliste pe care le anunțați ar crește imediat dacă aparatele existente, chiar dacă insuficiente, ar și funcționa.
Gândiți un sistem de monitorizare a acestora, altfel mulți dintre noi, dintre consumatori, rămânem cu percepția de imensă bătaie de joc. Deocamdată așa și este, bătaie de joc.
Și să știți că nu sunt cozi doar la sfârșit de săptămână, cozi sunt permanent, tocmai pentru că funcționează prea puține apărare.


Monitorizare și sisteme flexibile și rapide de sancțiune, altfel totul rămâne un fiasco. Nu vă mai împăunați pe banii noștri, pentru că deocamdată nu aveți motiv, sistemul funcționează mizerabil – se arată într-unul dintre mesajele de pe pagina de facebook a Ministerului Mediului.

Oameni nemulțumiți de funcționarea campaniei sunt mulți, din ce în ce mai mulți, ceea ce conduce indirect către îmbogățirea căutătorilor prin gunoaie care adună ambalajele și pun stăpânire pe aparatele de reciclat.

La sate problema este și mai mare. Nu sunt peste tot aparate astfel că oamenii, vrând nevrând cedează recuperarea garanției către firmele care colectează deșeurile reciclabile din localități.

PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise. 


Citește și: 

Dezastru lăsat în urmă la Constanța de „vânătorii“ de ambalaje returnabile, marcate cu sigla “Ambalaj cu garanție” (GALERIE FOTO)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii