Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:10 01 04 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Cine pleacă ultimul, stinge lumina...

ro

30 Mar, 2025 17:00 446 Marime text
  • Aș putea spune că am ajuns să coborâm standardele la un nivel atât de jos, încât nu mai (re)găsim un candidat apt pentru o funcție atât de importantă
 
Cu toţii am folosit expresia „cine pleacă ultimul, stinge lumina”. Cam așa simt eu finalul acesta de pre-campanie electorală. Ne-am aflat candidații pentru alegerile prezidențiale din mai, am ascultat care sunt pozițiile lor, s-a aruncat cu ură de-o parte și de alta, iar la final, românii își vor forma opiniile legate de candidați și vor da nota finală prin ștampila pusă pe buletinul de vot.
 
Bun, până aici totul pare simplu, tipicar, în ordine. Însă, problema apare când vezi că acești candidați urmăresc alte interese decât binele suprem pentru țara pentru care candidează. De data aceasta, eu nu știu cui să îi acord votul de încredere. Și nu pentru că X candidează din partea vreunui partid sau pentru că ar fi independent. Ci mai mult pentru setul de valori pe care candidații din acest scrutin îl promovează.
 
Aș putea spune că am ajuns să coborâm standardele la un nivel atât de jos, încât nu mai (re)găsim un candidat apt pentru o funcție atât de importantă. Nu vorbim de consilier local într-o comună măruntă ca populație și bani, nu vorbim de un parlamentar de la un partid mic, vorbim de cea mai înaltă funcție în stat. O parte dintre candidați nici nu vorbesc o limbă străină la nivel fluent, ce să mai zic de experiență pe relații internaționale.
 
Să nu mai zic de faptul că limbajul pe care îl au este unul mai aproape de suburban, decât de diplomație. Oricum, indiferent de ce candidați se perindează pe buletinele de vot odată la cinci ani, datoria civică este să ne oferim votul. Pentru că în rest, timp de un mandat, interesul românului privind conducerea țării se limitează doar la comentarii și injurii aduse pe rețelele de socializare, fără o implicare concretă în schimbare.
 
Opinia mea este că pentru a putea vorbi de o schimbare importantă într-o țară, oamenii ar trebui să fie activi – fie prin spirit civic, fie prin implicare în sistemul politic. Pentru că altfel, ajungem să avem ori partidele clasice, ori extremismul care a măcinat România în ultimul an. O direcție corectă, dreaptă, spre dezvoltare economică și nu numai este deja, din nefericire, în trecut.

Așa că ne așteptăm ca la finalul zilei de 18 mai 2025, să vedem cine stinge lumina scandalului care a ținut mai mult decât trebuia privind alegerile prezidențiale din România.
 
Citește și
Editorial Tu de ce nu porți costum?

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii