Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:26 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Copilărie naturală versus copilărie artificială

ro

30 Jul, 2014 00:00 2651 Marime text
Sunt născut în 1990! Te întrebi, probabil, ce înseamnă asta. De aceea, am să fac o paralelă între copilăria mea şi a piticilor de azi şi atunci ai să vezi cum se explică multe neajunsuri ce vor apărea în formarea adolescenţilor şi a adulţilor de mâine.
Nu o să încep cu „pe vremea mea”, deoarece este o formulare potrivită pentru părinţii noştri, care au trăit aventuri mai plăcute şi mai utile pentru psihicul şi fizicul lor. Pe strada mea, sporturile nu păreau a fi practicate la nivel de amator, dimpotrivă, toţi ne atribuiam nume de performeri celebri, iar voleiul, baschetul şi fotbalul întreceau nivelul olimpic competiţional. Dacă în timpul acerbelor înfruntări, un vecin cădea şi îşi julea genunchii, apa de la robinet vindeca şi dezinfecta orice rană şi, în scurt timp, erai apt pentru o nouă dispută.
Dintre jocurile care, din păcate, s-au evaporat din repertoriul celor mici, voi aminti: „9 pietre“, „Ţară, ţară, vrem ostaşi!“, „Uliu şi porumbel“, „Flori, fete şi băieţi, melodii sau cântăreţi“, „Ţările“, „Somatea“ etc. Lipsa spaţiului, invazia maşinilor parcate haotic, tăierea copacilor care menţineau umbră şi serveau ca porţi în unele jocuri au distrus copilăria ciutanilor de azi.
În antiteză cu spiritul jocurilor enumerate mai sus, ocupaţiile de astăzi ale micilor constănţeni le distrug acestora simţurile şi îi împiedică să se dezvolte armonios din punct de vedere fizic. Cum ar putea tabletă sau un telefon să compenseze relaţia pe care o stabileai cu vecinii care îţi deveneau camarazi sau inamici, în funcţie de tabăra din care făceau parte? Cum pot aplicaţiile de pe smartphone şi jocurile de pe calculator să te menţină în formă, dacă nu te caţeri printre crengi, după fructe, dacă nu te ghemuieşti jucând „de-a v-aţi ascunselea”?
În încheiere, amintesc de cele mai incitante aniversări, acelea petrecute acasă, alături de colegii de grădiniţă sau de şcoală generală, pentru care părinţii pregăteau mâncare gătită şi şampanie pentru copii, fără a fi nevoie să comandăm pizza şi să închiriem pe bani mulţi un spaţiu special amenajat pentru aşa ceva.

Părinţi! Educaţi-vă odraslele să îşi trăiască cei mai frumoşi ani cum trebuie, cum aţi făcut-o voi, pentru că alternativa este artificială şi inoportună!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii