Editorial CSM Constanța. Multe jucătoare mici, dar cu inimi mari, în meciul meciurilor
Editorial: CSM Constanța. Multe jucătoare mici, dar cu inimi mari, în meciul meciurilor
19 Jan, 2025 17:00
ZIUA de Constanta
227
Marime text
- Provocare pentru CSM Constanța, căreia trupa de pe litoral încearcă să-i răspundă cât mai bine, iar efortul echipei merită subliniat.
După ce a rămas fără marea majoritate a senioarelor și fără doi dintre antrenori (Alexandru Olteanu - care este și selecționerul echipei naționale - și Volha Tămîrgeanu), toți despărțindu-se de echipă din pricina restanțelor salariale însemnate, CSM Constanța, campioana en-titre a României la baschet feminin, își continuă activitatea cu un lot foarte tânăr.
Noul staff tehnic, format din Alina Șerban și Norbert Kovasch, are la dispoziție doar trei senioare, Gabriela Irimia (34 de ani), Miljana Dzombeta (30 de ani) și Anisia Croitoru (21 de ani), restul jucătoarelor având 16 și 17 ani! O decizie curajoasă de a participa în prima ligă cu atâtea sportive tinere, dar aceasta era unica soluție în situația de față.
O provocare așadar pentru CSM Constanța, căreia trupa de pe litoral încearcă să-i răspundă cât mai bine, iar efortul echipei merită subliniat, după cinci meciuri jucate până acum în noua configurație a lotului de jucătoare și în condițiile în care echipa nu a avut pregătire! Jucătoarele s-au reunit și au pornit imediat la drum!
Antrenorii au o misiune dificilă, de a le ridica, într-un timp scurt, pe junioare spre nivelul senioarelor, de a le obișnui cu exigențele primei ligi (chiar dacă unele dintre ele erau în cercul echipei mari și chiar debutaseră în Liga Națională), dar și cu programul încărcat. Iar CSM Constanța a avut parte de la începutul anului de deplasări obositoare, făcând un adevărat tur de forță, cu meciuri la București și Arad (la o zi unul după altul!), iar apoi la Brașov și Cluj - Napoca (la interval de trei zile, timp în care s-a întors și acasă!). Nu în ultimul rând, junioarele, fiind eleve, trebuie să se împartă între echipă și cursuri și să facă față pe ambele planuri.
În acest context, noul CSM Constanța nu s-a făcut de râs, sub aspectul implicării în joc, al dorinței și al reușitelor în teren (chiar dacă două dintre partide le-a pierdut la diferențe mari, 42-106 în deplasare cu FCC Baschet UAV Arad și 69-103 acasă cu Rapid București), ba chiar a și înregistrat o victorie, 75-63 în deplasare cu CS Universitar Brașov. În restul de două partide - alte două înfrângeri, pe teren străin, dar nu categorice (58-63 cu CS Agronomia București și 60-69 cu CS Universitatea Cluj - Napoca), în meciul din capitală (primul de după „cutremurul“ de la nivelul lotului) fiind foarte aproape de un rezultat pozitiv, după ce, cu 2:36 minute înainte de final, gazdele conduceau doar cu 59-58!
Și clubul, și tinerele jucătoare se află acum într-o ipostază nouă, pe care mulți nu o invidiază, dar din care trebuie luată partea pozitivă și mă gândesc în primul rând la junioare: acumularea de către ele de experiență, maturizare sportivă și creștere valorică mai rapide (din duelurile cu adversare mai mari, de certă valoare). Sigur, ar fi fost de preferat să nu se ajungă aici, sub aspectul problemelor financiare, iar viața echipei să-și urmeze cursul firesc (fără convulsii, fără suferință, fără oameni afectați și fără a se sări peste niște etape), dar, dacă a apărut această situație nedorită, trebuie mers înainte, cu încredere, fără a ceda și cu speranța clădirii unei noi generații în baschetul constănțean.
Citește și:
Baschet
Tânăra echipă a CSM Constanța, victorie cu CS Universitar Brașov
Baschet
CSM Constanța, primul meci în noua componență, după „cutremur“. Pe cine a avut în teren campioana României
Baschet
Provocările tinerei echipe a CSM Constanța. Ce spune antrenoarea Alina Șerban. Miercuri și sâmbătă, meciuri la Brașov și Cluj-Napoca!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii