Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:06 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Cum îi vorbeşti copilului despre Dragobete? Ce trebuie să ştie despre sărbătoarea iubirii

ro

22 Feb, 2020 00:00 3132 Marime text

Dragobetele tradiţional se sărbătoreşte pe 24 februarie şi este considerat echivalentul zilei de Valentine’s Day sau ziua Sfântului Valentin, o altă mare sărbătoare a iubirii.
 
În anumite sate ale României, din pământ se scot, de Dragobete, rădăcini de spânz pe care oamenii le folosesc ulterior drept leac pentru vindecarea anumitor boli. Este, de asemenea, obligatoriu ca de Dragobete bărbaţii să se afle în relaţii cordiale cu persoanele de sex feminin.
 
În vremuri de demult, exista obiceiul ca fetele tinere necăsătorite să strângă, de Dragobete, zăpada rămasă pe alocuri, zăpada cunoscută drept „zăpada zânelor”. Apa rezultată prin topire era considerată ca având proprietăţi magice în iubire şi în descântecele de iubire, dar şi în ritualurile de înfrumuseţare. Se credea că această zăpadă s-a născut din surâsul zânelor. Fetele îşi clăteau chipul cu această apă pentru a deveni la fel de frumoase şi atrăgătoare ca şi zânele.
 
Acestea ar fi tradiţiile… însă, în mod inevitabil, va trebui să construim o explicaţie actuală şi adaptată pe care să o oferim copilului sau copiilor noştri interesaţi de această sărbătoare.
 
Este bine-venit orice eveniment care te ajută să-i oferi copilului tău lecţii despre viaţă, aşa că ai putea să profiţi de Dragobetele autentic şi să îi poţi povesteşti micuţului câte ceva despre cel mai frumos sentiment din lume: iubirea.
 
Mai multe studii arată că dragostea are o însemnătate importantă pentru sănătatea oamenilor, ori cel/cea care iubeşte este încărcat/ă cu energie pozitivă şi transmite astfel această energie şi altor persoane prin prisma acţiunilor sale. Fiind încărcaţi cu energie pozitivă, suntem foarte productivi.
 
Dar de ce trebuie să-l învăţ ce e iubirea? Mi se pare absurd. Lasă că descoperă el mai târziu ce e iubirea.
 

Cam acestea sunt replicile pe care le auzi cel mai des, atunci când propui părinţilor să îşi educe copiii să cunoască iubirea.
 
Primul model de iubire a copilului este familia. Primul loc în care copilul ia contact cu ceea ce înseamnă iubirea şi învaţă lecţia iubirii este acasă, în sânul familiei sale. Iată cum, încet-încet, ne îndepărtăm de prejudecata iubirii care este strâns legată, pentru mulţi părinţi, de maturizare şi relaţiile de cuplu. Greşit! Nu este deloc aşa!
 
Iubirea este esenţa familiei sau cel puţin aşa ar trebui să fie. În familie, copilul trebuie să vadă, să înveţe şi să trăiască pentru prima dată sentimentul iubirii. Vorbele frumoase, armonia din relaţia voastră, tonul blând cu care te adresezi copilului, mângâierile, îmbrăţişările şi activităţile desfăşurate împreună - toate ar putea fi denumite "bucătăria iubirii".

Când copilul creşte asistând la un astfel de comportament, el devine automat conştient de ce este iubirea.
 
Copilul trebuie să înţeleagă că din iubire… nu vrei să-l modelezi pe celălalt pe placul tău, ci să-i cauţi cele mai frumoase părţi şi să-l ajuţi să se descopere şi să strălucească.

 
Acesta este de fapt mesajul, care trebuie să ajungă neapărat la el.
 
Iubirea e atât de importantă, dar atât de puţin educată! Nu-ţi lasă copilul să plece din familie fără lecţia iubirii învăţată.
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii