Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:01 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Cum să ne programăm perioada ideală pentru a ne îmbolnăvi

ro

28 Feb, 2017 00:00 2331 Marime text
Nimeni nu vrea să fie bolnav, cu atât mai puţin, nimeni nu îşi doreşte să ajungă la un laborator de analize medicale şi să îşi facă investigaţii doar pentru a se distra. Plătim ani la rând asigurări de sănătate, luate cu regularitate de autorităţi, pentru că aşa trebuie, dar când ajungem în situaţia de a avea nevoie de un serviciu medical, trebuie să scoatem bani din buzunar pentru a achita mare parte din investigaţii.
 
Laboratoarele medicale, care ar trebui să vină în sprijinul nostru, au, de câţiva ani, liste lungi ce permit celor care, mai precauţi decât majoritatea, au ales să îşi programeze din timp perioada în care să fie bolnavi şi să necesite investigaţii. Nici femeile însărcinate sau copiii nu sunt atât de norocoşi pentru a avea de câştigat la această loterie a analizelor gratuite, astfel că, pentru a beneficia de aceste investigaţii, trebuie să achite cam tot ce se poate.
 
Listele cu pricina au apărut din cauza puţinelor fonduri alocate laboratoarelor pentru investigaţiile decontate. Cei care sunt insistenţi şi dau telefoane zilnic la laboratoare pot prinde un plafon pentru a face analizele gratuit, având în vedere că nimeni nu ştie cu exactitate când se alocă fondurile, ce valoare au acestea sau când pot începe programările. Era o perioadă în care bolnavii erau de-a dreptul umiliţi şi erau obligaţi să stea cu orele, pe timpul nopţii, pentru a putea prinde un loc pe listele cu norocoşi. Acum s-a mai schimbat situaţia, dar nu putem spune că spre mai bine.
 
Un vestit laborator din Constanţa a epuizat plafonul destinat analizelor medicale pentru primele trei luni ale anului de la începutul lunii ianuarie. Alte laboratoare, care au gestionat altfel plafonul primit de la Casa de Asigurări de Sănătate, permit celor mai puţin norocoşi să-şi găsească un loc pe aceste liste, dar nu garantează că pot recolta sânge de la copii foarte mici, deoarece utilizează doar ace de recoltat pentru adulţi.
 
În această situaţie, unui părinte nu îi rămâne decât să scoată banii necesari din buzunar pentru a nu-şi vedea copilul suferind şi mai mult şi astfel să fie terorizat de o viitoare vizită la laboratorul de analize. Rămâne de văzut dacă şefii din Sănătate au urechi să audă sau vor să ia măsuri pentru a rezolva aceste probleme, deoarece nimeni nu îşi face analize doar de dragul de a fi înţepat în braţ de o asistentă medicală şi apoi să expună la loc de cinste lista cu rezultatele primite pentru a se lăuda prietenilor, reali sau virtuali.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii