Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:41 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Cum se intervine în zonele inundate. Cetăţenii preferă să stea cu mâinile în buzunare şi să dea indicaţii pompierilor şi militarilor

ro

12 Jul, 2018 00:00 1793 Marime text
De câteva săptămâni, România se află sub imperiul ploilor şi inundaţiilor. Zilnic, hidrologii emit coduri de avertizare pentru inundaţii pe diverse râuri din ţară, semn că situaţia este destul de gravă şi zone locuite sunt în pericol.
 
Ca de fiecare dată, în ajutorul localnicilor care îşi văd agoniseala de o viaţă luată de ape intervin pompierii, jandarmii şi militarii care fac tot ce pot să limiteze dezastrul.
 
Zi sau noapte, aceştia sunt la datorie şi pregătiţi să intervină atunci când situaţia o impune. Ceea ce este mai grav este că locuitorii din zonele afectate văd acest ajutor venit din partea pompierilor, jandarmilor şi militarilor ca pe o obligaţie a acestora şi de multe ori nu fac nimic să îi ajute, chiar dacă intervin chiar în gospodăriile lor.
 
De cele mai multe ori, locuitorii preferă să îşi înece amarul la cârciumile din sat şi apoi să stea cu mâinile în sân şi să le dea indicaţii militarilor. De la an la an, situaţia aceasta a rămas neschimbată, mentalitatea cetăţenilor fiind greu de schimbat chiar şi în situaţii catastrofale.
 
Tineri sau bătrâni, puţini sunt cei care vin în ajutorul autorităţilor chemate să intervină şi stau şi asistă nepăsători la militarii care fac tot posibilul să le salveze bunurile. De mai multe ori au fost surprinse imagini cu pompieri sau militari care intervin în zonele afectate iar pe margine stau tineri sau bătrâni cu mâinile în buzunare şi le dau indicaţii acestora.
 
Sute de comentarii au adunat aceste imagini, ele devenind chiar virale, dar, din păcate, nimic nu a schimbat atitudinea concetăţenilor noştri, care preferă să stea la cârciumă cu picioarele în apă decât să ia iniţiativă şi să ajute la rezolvarea situaţiei.
 
Într-o emisiune TV, secretarul de stat Raed Arafat a sesizat problema aceasta şi a taxat atitudinea complet nepotrivită a sinistraţilor. Acesta a precizat că a văzut bătrâni care îşi curăţau casele alături de pompieri, dar şi tineri care stăteau şi se uitau. Raed Arafat a menţionat că le-a atras atenţia unor tineri că nu este corect cum procedează şi că aceştia au trecut la treabă.
 
„Am văzut oameni la 70-80 de ani lucrând alături de pompieri. Cei care sunt bătrâni sunt obişnuiţi să-şi facă treaba singuri. Nu se aşteptau să vină pompierii să-i ajute. Alţii mai tineri aşteaptă ca totul să fie servit pe tavă şi ei să nu facă Nimic. E o atitudine greşită“, a adăugat Raed Arafat.

 
Trist este că situaţia aceasta se petrece an de an şi nu se văd semne că s-ar schimba ceva. Indiferent că este vorba despre inundaţii sau deszăpezire, cetăţenii cred că militarii, pompierii sau jandarmii sunt obligaţi să intervină şi nu fac nimic, preferând să piardă vremea la cârciumă sau la colţul străzii şi să dea indicaţii.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii