Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:02 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Dacă dragoste (de sport) nu e, nimic nu e!

ro

02 Aug, 2023 18:00 2025 Marime text

 
  • Săgeata tentațiilor e boantă în fața „armurii“ pe care o poartă sportivul de mare performanță în programul său de zi de zi.
 
L-am avut invitat, deunăzi, la interviul online de la ZIUA de Constanța, pe tânărul baschetbalist de la CSM Constanța Cezar Unitu. La numai 17 ani, acesta și-a făcut deja din sport un stil de viață, acordându-i baschetului o importanță deosebită, în numele performanței.
 
Să te dedici sportului cu totul, cu atât mai mult atunci când e vorba de performanță și rezultate, nu e deloc ușor. Mai ales la o vârstă în care tentațiile cotidiene sau bucuria prezenței alături de prieteni tind să atragă sportivul de la programul strict și rigorile sale, într-o lume actuală în care tehnologia tot mai avansată oferă nenumărate ocazii de petrecere a timpului liber. Săgeata tentațiilor e boantă însă în fața „armurii“ pe care o poartă sportivul de mare performanță în programul său de zi de zi, care poate părea monoton din afară, însă unui performer îi oferă noi și noi motive de a o lua iar și iar de la capăt, cu aceleași motivație și plăcere.
 
L-am întrebat pe Cezar Unitu, legat de acest aspect, cât de greu este pentru un tânăr sportiv să lase deoparte tentațiile și preocupările specifice vârstei și să respecte cu strictețe rigorile sportului de performanță. Răspunsul a fost pe nerăsuflate. Tânărul baschetbalist nu pot spune că, pentru el, e o mare greutate să se încadreze în acest tipar, având în vedere că baschetul îi ocupă majoritatea timpului și îl face mai fericit pe zi ce trece. Exact ce spuneam mai sus. Un antrenament reușit, o refacere bună, o masă sănătoasă și o odihnă suficientă sunt ingredientele pe care sportivii de mare performanță le pun în prim plan.
 
Nu în ultimul rând, sportul de înalt nivel presupune un program încărcat și în ce privește participarea la competiții sau cantonamente. Sunt sporturi în care se stă în cantonamente multe luni din an ori se participă la campionate sau turnee la distanță mică între ele. Vii de la unul, pleci la altul, uneori în alte țări, pe alte continente, peste mări și țări. Cum e și cazul, spre exemplu, tenisului de masă. În Polonia, la Gliwice, s-a desfășurat Campionatul European de juniori Under-15 și Under-19, iar constănțeanca Elena Zaharia, dublu legitimată, LPS „Nicolae Rotaru“ - CSM Constanța, a cucerit patru medalii la U-19 (trei de aur și una de bronz).
 
Credeați că, după o asemenea competiție, cu un mare consum fizic și nervos, tânăra jucătoare va lua pauză și va pleca în vacanță, să se odihnească și să se relaxeze? Da de unde! A plecat, într-adevăr, dar la o altă întrecere, Jocurile Francofoniei, care se țin tocmai în Africa, în Republica Democrată Congo. Și a plecat cu același zâmbet pe buze și cu aceeași bucurie a sportului care îi înfrumusețează viața. Dacă dragoste (de sport) nu e, nimic nu e!
 
Citește și:
 
Interviu online cu Cezar Unitu, de la CSM Constanța

„Baschetul îmi ocupă majoritatea timpului și mă face mai fericit pe zi ce treceׅ“

  
Tenis de masă Constanța. Elena Zaharia, patru medalii la Euro Gliwice 2023
„Suntem foarte fericiți, până la cer! Ne-am îndeplinit visul!“ (GALERIE FOTO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii