Editorial De acord cu uniforma școlară, dacă nu este un mijloc pentru îmbogățirea unor anumite firme
Editorial: De acord cu uniforma școlară, dacă nu este un mijloc pentru îmbogățirea unor anumite firme
24 Dec, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
1881
Marime text
Discuții aprinse se poartă în această perioadă în legătură cu reintroducerea uniformei școlare, ministrul Educației, Ligia Deca, afirmând că aceasta poate fi o opțiune, câtă vreme nu devine un instrument de excluziune.
De asemenea, ministrul constănțean al Educației a mai precizat că uniforma este de dorit, pentru a nu avea diferențieri din punct de vedere social, dar, atunci când copilul nu își poate permite uniforma, aceasta să fie asigurată de către stat.
În ce mă privește, nu am nimic împotriva uniformei școlare, dimpotrivă, mi se pare binevenită pentru întărirea sentimentului elevului de apartenență la comunitatea pe care o reprezintă unitatea școlară pe care o frecventează.
Totodată, și eu cred că uniforma previne diferențierile din punct de vedere social, nu ar mai fi elevi care i-ar marginaliza pe ceilalți elevi pentru că nu poartă haine „de firmă“ și așa mai departe.
Pe de altă parte, însă, am văzut atât de multe variante de îmbogățire a unor privați în mod mai degrabă injust pe seama afacerii cu uniforma școlară încât îmi vine să suflu și în iaurt, cum s-ar spune.
Firme preferate în recomandările făcute părinților pentru achiziționarea uniformelor, societăți care primesc comenzi în masă, de la clase întregi, pentru ca totul să fie ... uniform, nu?
În întreg acest context, așa cum spuneam anterior, îmi vine să suflu și în iaurt.
Așa încât mă declar total de acord cu uniforma, însă și mai multă susținere are, din punctul meu de vedere, ca aceasta să fie la nivel de recomandare, mai degrabă.
De pildă, unitatea școlară X poate transmite părinților elevilor că uniforma este compusă din cămașă albă, fustă, sarafan sau pantalon negru, cravată sau nu de vreo anumită culoare, iar fiecare părinte să achiziționeze elementele, chiar și separat, în funcție de bugetul propriu. Și chiar dacă ar mai exista mici diferențe între modelele cămășilor, nu cred că ar fi acesta un capăt de țară.
Elevii ar arăta astfel ca elevi, părinții ar achiziționa în funcție de propriul buget și toată lumea ar fi fericită.
Mai puțin firmele de casă, care nu ar mai avea comenzi pe bandă rulantă.
Citește și
„O uniformă elimină etalarea ultimei mode, a blugilor ultimul răcnet sau a bluzelor fancy”
La Senat s-a înregistrat un proiect pentru purtarea obligatorie a uniformei în școli.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii