Editorial De ce înfloreşte munca la „negru“ pe litoral? Vară de vară! An de an!
Editorial: De ce înfloreşte munca la „negru“ pe litoral? Vară de vară! An de an!
07 Jul, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
2368
Marime text
Angajaţi la negru, salarii neacordate la timp, ore de lucru în plus, muncă suplimentară, muncă de noapte - toate neplătite - sunt câteva dintre problemele cu care se confruntă angajaţii din Constanţa care, în lipsa unui loc de muncă, acceptă orice condiţii impuse de agentul economic.
Cu toate că sunt amendaţi, lună de lună, de inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanţa, unii angajatori constănţeni continuă să fenteze legislaţia şi angajează personal la negru. Fără să le pese de soarta angajaţilor. Mai ales în perioada sezonului estival, când se deschid afacerile de pe plaje, iar turiştii, în căutarea concediului perfect, dau năvală pe litoral.
Munca la negru, iată, se dovedeşte a fi un aspect mai complex al nerespectării legislaţiei muncii. Nu a fost niciodată simplu să stopezi acest fenomen, dovadă că inspectorii de specialitate împart amenzi uriaşe în cazul angajatorilor care uită să declare munca salariaţilor lor. Numai luna trecută, Serviciul Control Relaţii de Muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanţa a sancţionat 59 de angajatori dintre cei 332 care au fost verificaţi. Controalele au avut ca obiectiv verificarea respectării prevederilor legale din legislaţia muncii, a securităţii şi sănătăţii în muncă, a condiţiilor de muncă, precum şi a respectării măsurilor dispuse cu ocazia controalelor anterioare.
Inspectorii ITM Constanţa au aplicat 65 sancţiuni, din care 58 de amenzi, în valoare de 808.500 de lei, şi şapte avertismente. Ceea ce este grav e că 141 de persoane nu aveau încheiate contracte individuale de muncă sau acestea nu erau transmise în baza de date REVISAL. În urma celor depistate, reprezentanţii ITM Constanţa au înaintat către Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa cinci propuneri de cercetare penală, unde au fost descoperite 49 de persoane cu muncă nedeclarată. Angajatorii pentru care au fost înaintate propuneri către Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa activau în domeniile construcţii, construcţii navale şi crescătorii ovine. Din păcate, reprezentanţii ITM Constanţa nu dezvăluie şi numele celor prinşi pe picior greşit! Pentru că le permite legea, spun ei!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii