Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:41 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial De ce nu e bine să ducem copiii bolnavi la grădiniţă ori la creşă. Virusuri „cadou“

ro

28 Jan, 2019 00:00 3555 Marime text
Mica Unire a venit, anul acesta, cu un bonus: o zi liberă în plus, însă nu neapărat de dragul Unirii Principatelor, cât mai ales de teama gripei.
 
Gripa, temuta boală care face ravagii printre oameni, indiferent de vârstă. Ca de obicei însă, cei mai vulnerabili sunt copiii. Or, în acest context, aş dori să îndemn toţi părinţii să nu îşi mai ducă micuţii bolnavi la grădiniţă (ori la creşă, chiar şi şcoală sau în colectivitate, în general). Nici la stat, nici la privat.
 
Nu zic acum, Doamne fereşte, că toţi micuţii ar avea gripă. Şi nici nu vreau să cred că ar exista părinţi atât de inconştienţi încât să îl ducă pe cel mic cu gripă la grădiniţă.
 
Vreau doar să atrag atenţia, după cum ne spun şi cadrele medicale, că nu este bine să îi ducem pe copii bolnavi în colectivitate. Fie că vorbim de un roşu în gât, nişte tuse productivă sau o uşoară febră, trebuie să fim conştienţi de faptul că, dincolo de gradul de contagiozitate al bolii pe care o are micuţul, aceasta îi slăbeşte şi propriul sistem imunitar. Aşa că, dacă este dus bolnav în colectivitate, riscul nu este numai de a îi îmbolnăvi pe colegi, ci şi de a căpăta şi el ceva mai grav.
 
Fireşte, nu mai punem la socoteală plimbarea virusurilor şi a microbilor de la o gazdă la alta, până-n primăvară (ori mai târziu), mai ales în lipsa unei igienizări corespunzătoare a sălilor de clasă.
 
Aşadar, dragi părinţi, ţinând acasă copilul bolnav până ce se înzdrăveneşte, îi faceţi lui însuşi, dar şi dumneavoastră, în definitiv, un mare bine, tocmai pentru că îi oferiţi şansa de a porni din nou la drum în bătălia cu microbii cu o sănătate de fier, nu cu o stare deja şubrezită de alte boli.
 
Şi cred că se mai impune menţionat un aspect: dacă aveţi cumva copilul bolnav şi este diagnosticat cu ceva contagios, anunţaţi-i şi pe părinţii celorlalţi copii, colegi ai micuţului dumneavoastră. Anunţaţi-le şi pe doamnele educatoare sau învăţătoare. Poate sunt persoane care doresc să îşi ţină acasă copiii, în cazul unei epidemii, dar nu o pot face dacă nu ştiu de ea.
 
Nu în ultimul rând, gândiţi-vă, dragi părinţi, că sunt copilaşi în colectivitate ce au acasă frăţiori sau surioare mult mai mici, adesea chiar nou-născuţi. Nu le faceţi cadou nişte virusuri şi nişte microbi! Fiţi sinceri, nici dumneavoastră nu v-ar plăcea să primiţi un astfel de dar!

 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii