Editorial De ce victimele accidentelor rutiere intră adesea în blocaj emoţional
Editorial: De ce victimele accidentelor rutiere intră adesea în blocaj emoţional
27 Jun, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
3397
Marime text
În ultimii 10 ani, în Constanţa au murit în medie 76,9 persoane în urma accidentelor produse pe raza judeţului, conform unui răspuns oferit de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa la solicitarea cotidianului ZIUA de Constanţa.
În ultimii 10 ani, 769 de persoane şi-au pierdut viaţa, cele mai multe decese fiind înregistrate în anul 2010 - 102, iar anul trecut au fost 69 de pierderi de vieţi omeneşti pe şoselele constănţene. De altfel, trendul este unul descrescător în ce priveşte accidentele şi decesele, conform datelor transmise de IPJ Constanţa.
Datele sunt de-a dreptul îngrijorătoare. La fiecare 10 secunde, undeva in lume, cineva este implicat intr-un accident rutier, conform ultimelor statistici ale National Highway Traffic Safety Administration. Din fericire, nu toate accidentele sunt fatale, însă oricât de minor ar fi, afecteazâ atât structura bio-fizică a individului, cât și psihicul, Eul sau interior.
Acelaşi accident rutier poate fi resimţit în feluri diferite de persoanele implicate în el. Intensitatea traumei psihice depinde de nivelul de dezvoltare psihologică pe care-l are fiecare victimă în parte.
Evenimentele traumatizante din viața noastră ne schimbă și ne deformează modul de a gândi, făcându-ne să vedem realitatea într-un alt mod, distorsionat.
Comunicarea cu un prieten sau cu un membru al familiei ne va ajuta întotdeauna să ne simţim mai bine atunci când trecem printr-o situaţie dificilă. Este o metodă prin care te descarci şi prin care elimini tensiunea interioară.
În mod sigur te vei simţi mai bine şi vei avea o stare de uşurare, ca şi când o povară ţi-a fost luată de pe suflet. Dacă simţi că nu poţi vorbi cu o persoană apropiată despre ceea ce te macină, atunci poţi apela la un psiholog sau psihoterapeut. Un specialist va şti cum să abordeze problemele emoţionale cu care te confrunţi şi te va ajuta să te eliberezi de ele.
Potrivit psihologilor, oricine a trecut prin experiența unui accident rutier cunoaște cât de copleșitor se manifestă, de la traumele fizice și cele psihice la demersurile legale. În foarte multe cazuri rareori este recunoscută paleta largă a efectelor dăunătoare stării de echilibru și de sănătate a părții vătămate. Victimelor și familiei ori persoanelor care au grijă de acestea le este recomandat să apeleze la sprijinul legal și la cel psihologic.
Atunci când victima este un copil lucrurile devin mult mai complexe prin prisma procedurilor de sprijin din punct de vedere medical, psihologic și legal, fiind implicată în demersuri întreaga familie.
Evaluarea psihologică este un demers necesar și concludent în evidențierea suferinței psihice a parții vătămate. Rolul psihologului este de a evalua și identifica simptomele traumatice prin metode specifice, de a evidenția dificultățile psihice care împiedică funcționarea optimă a persoanei în viața de zi cu zi, acasă, la școală sau la locul de muncă, în societate, ca urmare a unui accident rutier.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii