Editorial De la „Scoateți o foaie de hârtie! Veți da un test!“ la cuțitul pus la gâtul profesorului
Editorial: De la „Scoateți o foaie de hârtie! Veți da un test!“ la cuțitul pus la gâtul profesorului
08 Apr, 2023 00:00
ZIUA de Constanta
2202
Marime text
- Aceste propoziții aveau să o coste viața pe o profesoară din București care s-a trezit amenințată cu un cuțit de un elev nemulțumit că urmează să dea un test
„Scoateți o foaie de hârtie! Veți da un test!“. Cu siguranță aceste două propoziții au reprezentat pentru mulți elevi și reprezintă în continuare un duș rece. Îmi aduc aminte de anii de școală când, chiar dacă mă pregăteam foarte bine la o materie, tot simțeam fiori reci la auzul acestor propoziții.
Același lucru cu siguranță este resimțit de toți elevii care speră să aibă rezultate cât mai bune.
Din păcate, exact aceste două propoziții aveau să o coste viața pe o profesoară din București care s-a trezit amenințată cu un cuțit de un elev nemulțumit că urmează să dea un test. În momentul în care și-a aniunțat elevii că vor da un test la limba japoneză, elevul de 16 ani s-a ridicat din bancă și i-a pus profesoarei cuțitul la gât.
Femeia a fost transportată de urgență la Spitalul Universitar cu răni în zona gâtului și din fericire starea ei este stabilă. Între timp elevul de 16 ani a ajuns în spatele gratiilor, iar anchetatoriii și psihologii fac cercetări pentru a stabili care sunt împrejurările în care s-a petrecut incidentul.
În mediul online au apărut ulterior chiar și discuții purtate pe un grup de whatsapp în cadrul cărora elevul în cauză ar fi sugerat că ar putea să își ucidă profesoara. Chiar îainte de ora de Japoneză, mai mulți adolescenți au discutat pe un grup de WhatsApp dacă să chiulească sau nu. Elevul care a atacat-o a scris: „Ar merita să o omor?”
Reprezentanții Ministerului Educației au transmis un comunicat prin care anunță că sunt în desfășurare demersuri ale instituțiilor competente, pentru stabilirea circumstanțelor în care s-a produs incidentul.
De asemenea, Ministerul Educației „condamnă ferm agresiunea de orice fel în mediul școlar, indiferent dacă este îndreptată asupra elevilor, asupra cadrelor didactice sau asupra altor categorii de personal din instituțiile de învățământ”.
Trist este că nu este pentru prima dată când au loc evenimente neplăcute în unitățile de învățămând. De multe ori au fost victime chiar elevii, dar au existat și situații în care profesorilor le-a fost amenințată viața.„Vom continua să monitorizăm acțiunile întreprinse la nivelul unității școlare în care s-a produs incidentul, pentru a ne asigura că vor fi respectate prevederile legale ce se impun a fi urmate în astfel de situații și pentru a avea certitudinea sprijinului pe care cei implicați, inclusiv elevii martori la incident, îl vor primi în perioada următoare”, se mai arată în comunicat de presă al MEN.
Până în prezent nu s-a găsit o soluție pentru a se rezolva această problemă. Se desfășoară frecvent campanii împotriva bullying-ului, dar rezultatele par să se lase așteptate.
Mai mult, ieri în mediul online au apărut alte filmulețe care nu fac cinste sistemului de învățământ. În imaginile devenite virale se observă cum doi elei de 13 ani hărțuiesc o profesoară chiar în timpul orei de curs. În acest caz polițiștii au deschis o anchetă.
La conducerea Ministerului Educației au avut loc în ultimii ani mai multe schimbări, sunt așteptate și rezultatele promise. Sperăm că nu va fi nevoie de altfel de evenimente neplăcute pentru a se lua măsurile necesare pentru ca atât elevii când și profesorii să fie în siguranță în unitatea de învățământ.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii