Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:35 18 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Dependențele ne afectează viața! Ne putem vindeca?

ro

04 Apr, 2022 00:00 2841 Marime text

 
 Ne plimbăm pe străzile din Constanța, și dacă facem asta noaptea este exclus să nu dăm nas în nas cu cel puțin un om al străzii. Cea mai mare parte a lor, umblă pe străzi băuți și cerșind pentru a-și procura o altă sticlă de băutură. Ne e frică, ne e milă, trecem nepăsători, de la om la om atitudinea diferă.
 

Și în primul rând să știe că nu e vina nimănui, este doar un mecanism de supraviețuire pe care psihicul lui l-a găsit.
 

În literatura de specialitate în loc de dependență se folosește mai mult termenul de „adicție”.


Adicția este un cuvânt preluat din limba engleză (addiction) și înseamnă dependența de ceva anume, care poate fi alcool, țigări, droguri, calculator, TV, muncă, jocuri de noroc, iar lista poate continua; mai nou, se vorbeste chiar despre dependența de social media.
 

Adicția legată de alcool, și nu numai are legătură cu niște probleme emoționale pe care le are omul respectiv. Ajunge să folosească acele substanțe pentru că omul în cauză  nu e ok cu el? 
 

Exact! Noi întotdeauna luăm respectiva substanță, sau respectivul obiect psihic – poate să fie și o persoană, pot să dezvolt o adicție față de o persoană sau mai multe, sau față de un stil de viață, etc.; pentru că undeva există un gol emoțional fundamental și de multe ori acest gol am observat că vine din relația cu părinții.
 


Din păcate, în acest ritm, treptat calitatea vieții dependenților se degradează.
 

De multe ori, relația cu unul dintre părinți a fost cumva întreruptă, nu neaparat fizic, a fost cumva întreruptă la nivel sufletesc, la nivel psihologic, și atunci persoana inconștient îți caută acel părinte în substanță, de obicei alcool, în tutun, etc. Tocmai pentru a integra anumite goluri.
 
 
Din punct de vedere neurobiologic, dependențele se asociaza cu centrii plăcerii din creier și cu neurotransmițătorul numit dopamină. Astfel, nevoia de a utiliza substanțe sau de a realiza activitati care declanșează aceste semnale de plăcere poate fi rezultatul unui deficit de dopamină.
 
 

Când începi să fii conștient de faptul că adicția nu te definește, ci este doar o parte din tine, atunci devenind conștient de acea parte poți să ai o mai bună relație, o armonizare între tine și partea respectivă.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii