Editorial Despre cum aproape am „ucis“ Cazinoul
Editorial: Despre cum aproape am „ucis“ Cazinoul
30 Jul, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
1983
Marime text
Cazinoul din Constanța, monument istoric de interes național, apreciat deopotrivă și pe plan internațional, a fost închis publicului începând cu anul 2004.
Edificat în 1910, Cazinoul a stat măreț la mal de mare, înfruntând fără teamă valurile și capriciile furtunilor din larg, adesea sosite pe nepusă masă la țărm.
Abandonat de autorități pentru mai bine de 15 ani, la începutul lui 2020, Cazinoul a început să respire din nou, odată cu schelele ce l-au învăluit întru renaștere.
Totuși, lucrările de reabilitare care sunt în plină desfășurare acum au scos la iveală un adevăr care ar trebui să îi atingă pe toți cei care iubesc Cazinoul: structura sa a fost grav afectată, mai ales din cauza îndelungatei perioade în care monumentul a stat închis.
Cu alte cuvinte, noi, strămoșii celor ce cu mândrie îl inaugurau în 1910, aproape am „ucis“ Cazinoul, după nici măcar un secol, închizându-i porțile când nu a mai putut „duce“.
În prezent, lucrările de până acum au scos la iveală faptul că pentru licitația deschisă de autorități pentru reabilitarea Cazinoului era nevoie de o primă expertiză care să analizeze exact cât de afectată i-a fost structura de rezistență, să vadă care a fost impactul asupra Cazinoului al acoperișului spart, prin care ploaia s-a scurs constant înăuntrul său.
În ce mă privește, am încredere că iubitul nostru Cazino va renaște în toată splendoarea sa și abia aștept momentul în care oameni din toate părțile țării sau chiar ale lumii vor putea să se minuneze de frumusețea sa!
Citește și
Cazinoul din Constanța, „prizonierul“ licitațiilor?!
Interviu în exclusivitate cu ing Petre Badea, dir. Aedificia Carpați – „Întreaga structură de rezistență este compromisă“. Cât mai durează lucrările (FOTO+VIDEO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii