Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:41 15 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Dispar vapoarele de la intrare în municipiul Constanța! Înainte de a fi vândute la fier vechi au îmbrăcat „straie“ de sărbătoare

ro

15 Dec, 2024 17:00 301 Marime text
 
  • Cele cinci nave sunt foste vedete militare de patrulare şi intervenţie pe mare, folosite în trecut de Poliţia de Frontieră
 
De mai bine de doi ani autoritățile din Constanța caută soluții pentru ca cele cinci vedete maritime de la intrările în oraș să fie dezafectate și casate. Măsura ar fi luată după ce s-a stabilit că lucrările de reparații ar necesita costuri foarte mari
 
Deja celebrele vaporașe amplasate la intrările în municipiul Constanța au mai bine de 11 ani de când sunt înfrumusețează intrările în oraș. Mai exact, acestea au fost amplasate încă din 2003 la intrarea/ieșirea din municipiul Constanța spre Ovidiu, în zona Gării CFR, în zona Pescărie, spre Valu lui Traian și spre Mangalia.
 
Deși în 2022 s-a decis în Consiliu Local ca aceste vapoare să fie dezafectate și casate, până în prezent nu s-a luat nicio măsură deoarece decizia a fost atacată în instanță.
 
Astfel, Asociația Comandanților de Navă din România a pierdut procesul pentru salvarea vaporașelor de la intrările din Constanța, instalate în timpul administrației Radu Mazăre.
 
Amintim, în cererea adresată instanței, reprezentanții Asociației Comandanților de Navă din România precizaseră, printre altele, că „navele sunt într-o stare foarte bună, acest lucru fiind vizibil cu ochiul liber. Nu sunt degradate, nu sunt dezintegrate, ci se prezintă foarte bine, cel puţin vizibil“.
 
În ultima ședință de Consiliu Local Municipal Constanța primarul Vergil Chițac a propus ca vapoarele să fie casate și vândute pentru a se evita creșterea gradului de degradare a acestora, dar și pentru eliberarea locurilor în care sunt amplasate acestea.
 
O comisie din cadrul Primăriei a stabilit, în urma unei analize de piață, ca prețul inițial de pornire să fie de 0,85 lei per kilogram.


Cele cinci nave sunt foste vedete militare de patrulare şi intervenţie pe mare, folosite în trecut de Poliţia de Frontieră.

Acestea au fost construite în Şantierul Naval Mangalia în anii 70. În 2003, când au fost scoase din uz, pe mare, au fost recondiţionate şi au fost instalate în cele cinci puncte de la intrările în municipiul Constanța.

Principalul motiv invocat de edil pentru renunțarea la aceste vapoare simbol a municipiului Constanța a fost era faptul că respectivele vapoare se află într-o stare avansată de degradare.
 
Constănțenii nu au văzut cu ochi buni decizia autorităților locale, mai ales că în timp aceste vaporașe au devenit un simbol al municipiului Constanța. Mai mult, cel puțin acum, în perioada Sărbătorilor de Iarnă aceste ambarcațiuni sunt frumos împodobite cu beculețe și înfrumusețează zonele în care sunt amplasate.
 
Mai mult, la scurt timp după prima decizie a autorităților de a renunța la aceste vapoare în mediul online au apărut mai multe idei referitoare la c ear putea folosi autoritățile în locul acestor vapoare-simbol. De departe în opinia internauților, excavatorul a fost câștigătorul, motivația fiind că aceste utilaje cu cel mai  des întâlnite pe străzile din municipiul Constanța.


PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise. 


 
 Citește și: 

Începe procesul pentru „vaporașele lui Mazăre“
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii