Editorial Educația sexuală, un demon care pune în pericol inocența copiilor?
Editorial: Educația sexuală, un demon care pune în pericol inocența copiilor?
05 Jul, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
4443
Marime text
- Educația sexuală pe teritoriul României, practic, este inexistentă. O știm nu de ieri, de azi. Ni se confirmă cu fiecare caz de viol între minori sau de nașteri la vârste fragede. În momentul de față, există doar educație sanitară în programa școlară care înglobează și noțiuni de educație sexuală, însă efectele dezastruoase ne arată doar lipsa de pregătire și de implicare în sănătatea adolescenților activi sexual.
Din nefericire, puțini se încumetă să discute deschis cu copiii lor pe această temă, pentru că „nu se cade”. Mentalitatea este în continuare învechită și nimeni nu încearcă să găsească o soluție pentru această problemă. Dacă se adaugă educația sexuală în programa școlară, șoc și groază! Poate nu este plăcut, dar cineva trebuie s-o facă. În plus, sexualitatea nu este servită pe tavă minorilor, ci menirea acestei materii este alta – de a-i face pe copii să înțeleagă că sexul și problemele aferente sunt chestiuni ce țin de maturitate.
Încă de la vârste mici, copiii pun întrebări, care-i pun în dificultate pe adulți. Atunci, este clar că au nevoie de niște lămuriri. Bineînțeles că nu este nevoie de explicații amănunțite. Este nevoie doar să abordezi subiectul într-o manieră în care să înțeleagă că nu este nimic neomenesc și că nu este o rușine SĂ ȘTII. Din nefericire, mulți părinți refuză să creadă că „puiul mamii” va fi activ sexual oricum – asta dacă nu este deja.
Lipsa educației sexuale, în combinație cu libertatea totală în online, poate avea consecințe grave. Când un adolescent are acces la site-uri cu conținut explicit, poate avea tendința să facă ceea ce vede în filme, nerealizând că totul se petrece după un scenariu și că actorii sunt special pregătiți. Iar de aici, bulgărele pleacă la vale și se tot mărește – fie poate contacta o boală, fie află pe nepusă masă că va fi părinte, deși nici n-a încheiat studiile liceale. În ambele cazuri, niște destine au fost distruse.
Din păcate, România se situează pe locurile fruntașe în statisticile Eurostat. În 2018, țara noastră se afla pe primul loc la nașteri sub vârsta majoratului, iar anul trecut, România avea aproximativ un sfert dintre mamele sub 18 ani din Uniunea Europeană.
Viața unui om nu este o joacă. Ne place sau nu, sexul este o componentă importantă a noastră, a tuturor. Numai că pentru a clădi o societate sănătoasă, este nevoie de menținerea unor limite. Așadar, avem nevoie de educație sexuală?
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii