Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:53 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Evaluarea și Bac-ul - Copilul-elev cu notă mică sau picat are de dus pe umeri și eșecul resimțit de părinți, în afară de cel propriu

ro

05 Jul, 2023 00:00 2099 Marime text


Zilele acestea, s-au afișat rezultatele finale la Evaluarea Națională și rezultatele la Bac – două examene de foc pentru elevi, dar și două mari pietre de încercare pentru părinți.
 
De la început fac precizarea că vorbesc în calitate de părinte ai cărui copii nu au ajuns încă nici la EN și nici la Bac.
 
Totuși, mi se pare că e foarte greu pentru un părinte să rămână echilibrat și să reușească să îi arate copilului său că îl iubește necondiționat și în momentele în care rezultatele afișate la cele două examene sunt foarte departe de ce și-ar fi dorit părintele pentru binele și viitorul copilului său.
 
Și totuși, cred, în astfel de momente, că elevul-copil tocmai de asta ar avea nevoie: să știe că părintele său îi rămâne alături chiar dacă a picat cel mai important examen din viața sa de până atunci sau nu a luat nota dorită.
 
Să știe că nu este iubit în funcție de nota pe care a luat-o, că iubirea sa nu se măsoară în punctele sau procentele cu care a reușit sau nu să depășească media copilului vecinului sau media copilului prietenilor de familie.
 
Trebuie să recunoaștem, ca părinți, că ne este greu să nu fim atrași în astfel de competiții, având în jur prieteni care se laudă cu performanțele copiilor de parcă ar fi ale lor, proprii.
 
Însă când cădem în astfel de capcane cei care au cel mai mult de suferit sunt chiar propriii copii.

 
Dincolo de eșecul propriu pe care îl resimt pentru că nu au reușit să obțină nota pe care și-o doreaau, copiii-elevi trebuie să poarte pe umeri, să ducă și eșecul resimțit de părinții lor.
 
E o povară mare pentru un copil de 18 ani (fie el adult în fața legii), darămite pentru unul de 14 ani.
 
Sunt copiii noștri, indiferent ce spune o notă de la un examen.
 
Când ne-am dorit un copil, cu siguranță nu ne-am gândit cu partenerul „hai să facem un copil să numărăm câte note de 10 ia, să-l vedem cum ia la Evaluare 10 pe linie, să-l vedem cum ia Bac-ul cu notă mai mare decât al lui Cutare sau Cutărică“.
 

Când ne-am dat seama că ne dorim un copil, a fost pentru a-l iubi, nu?
 
Firește, poate părea ușor pentru mine să spun aceste lucruri, având copiii încă mici față de cele două examene amintite.
 
Am scris însă acest text cu sufletul de copil-elev care a dat și el două astfel de examene (un pic mai grele, pe vremea mea) și pe care părinții l-au iubit necondiționat, cu încercările ori succesele sale.
 
Citește și
Rezultatele finale la Evaluarea Naţională, după soluţionarea contestaţiilor. Au fost publicate toate notele elevilor!
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii