Editorial Gradaţii de merit pentru profesori. Ce vrea să modifice Ministerul Educaţiei şi de ce
Editorial: Gradaţii de merit pentru profesori. Ce vrea să modifice Ministerul Educaţiei şi de ce
17 Feb, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
3680
Marime text
Potrivit unui proiect pus în dezbatere publică de Ministerul Educaţiei, se modifică criteriile de acordare a gradaţiei de merit în sesiunea 2020.
Astfel, comparativ cu criteriile din sesiunea 2019, sunt punctate mai puţin rezultatele pe care cadrele didactice le-au avut cu elevii din categoriile dezavantajate, iar rezultatele obţinute la olimpiadele şcolare primesc un punctaj dublu. În acelaşi proiect sunt scăderi mari de punctaje faţă de sesiunea 2019 pentru profesorii care participă la crearea de resurse educaţionale e-learning, în timp ce cresc punctajele pentru cei care participă la simpozioane.
Spre exemplu, la rezultatele deosebite obţinute în pregătirea elevilor, aici fiind incluse şi rezultatele obţinute de elevi la evaluările naţionale în anul 2019, profesorul primea 10 puncte, iar în anul 2020 - 12 puncte. De asemenea, rezultatele deosebite obţinute în pregătirea elevilor din categorii dezavantajate în anul 2019 erau punctate cu 10 puncte, iar în anul 2020 - cu 5 puncte.
Se modifică şi criteriul privind performanţele dovedite în pregătirea preşcolarilor şi elevilor distinşi la olimpiade şcolare şi/sau concursuri de profil (2019 - 10 puncte, iar în 2020 - 12 puncte).
Prin gradaţia de merit profesorii, învăţătorii şi educatorii primesc 25% majorare de salariu timp de 5 ani. Gradaţia de merit este primită de 16% din profesorii unei şcoli. Acordarea gradaţiei de merit se face prin participarea profesorilor la un concurs, în fapt o analiză a dosarelor cu un volum de documente foarte mare pe care aceştia trebuie să le depună. În metodologie există o fişă prin care profesorul îşi face autoevaluarea, iar pe aceeaşi fişă este evaluat de inspectorat pe baza documentelor depuse la dosar.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii