Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:55 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Gripa face victime la Constanța. A fost declarat startul sezonului gripal. Cum ne putem apăra de virus

ro

24 Jan, 2019 00:00 1918 Marime text
În ultima perioadă, pe toate canalele media suntem asaltaţi de informaţii privind o eventuală epidemie de gripă. Numărul persoanelor diagnosticate cu această boală creşte de la zi la zi, din păcate, pe acelaşi trend aflându-se şi numărul persoanelor decedate.
 
Astăzi, autorităţile sanitare din Constanţa au anunţat că a fost declarat startul sezonului gripal, după ce a fost înregistrată o creştere semnificativă a cazurilor de gripă.
 
Mai mult, la Constanţa au fost înregistrate şi primele două cazuri de deces din cauza virusului gripal. Potrivit cadrelor medicale, pacienţii au fost internaţi cu infecţie respiratorie, iar după survenirea decesului au fost prelevate probe şi analizele au confirmat prezenţa virusului. Cei doi nu erau vaccinaţi antigripal.
 
Autorităţile sanitare au trimis informări către toate instituţiile de învăţământ din Constanţa pentru a se lua măsuri astfel încât copiii să fie protejaţi. În informare se recomandă realizarea zilnică a unui triaj epidemiologic şi respectarea măsurilor de igienă atât de către cadrele didactice, cât şi de elevi sau preşcolari.
 
Totodată, conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei”  Constanţa a anunţat că, de astăzi, 24.01.2019, se interzice accesul vizitatorilor în incinta unităţii spitaliceşti. Măsura a fost luată ca urmare a numărului crescut de pacienţi diagnosticaţi cu infecţii acute ale căilor respiratorii superioare.
 
Şi în mediul online gripa a devenit unul dintre subiectele preferate de internauţi. Mai ales pe grupurile de „mămici“ de pe Facebook toată lumea se interesează în ultimul ceas de vaccinul antigripal, efecte adverse, dar şi despre modalitatea de procurare a acestuia.
 
Potrivit cadrelor medicale, faţă de alte viroze respiratorii, gripa debutează brusc, cu febră mare, frecvente dureri de muşchi şi articulaţii, durere de cap şi stare generală alterată. Spre deosebire de gripă, debutul virozelor respiratorii este lent, se remarcă rinoreea, tusea şi răguşeala.  Virusurile gripale se transmit de la om la om prin tuse şi strănut. Există însă şi riscul transmiterii prin atingerea suprafeţelor sau a obiectelor contaminate cu virusuri gripale.
 
Se recomandă respectarea măsurilor de igienă personală (spălarea pe mâini cu apă şi săpun, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos- alimentaţie bazată pe fructe şi legume, odihnă şi mişcare), evitarea automedicaţiei şi prezentarea la medic încă de la primele semne de boală, pentru diagnostic şi tratament imediat.

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii