Editorial Imagini din filmele post-apocaliptice sau o primăvară plină de zâmbete. De noi depinde cum va arăta lumea după pandemie
Editorial: Imagini din filmele post-apocaliptice sau o primăvară plină de zâmbete. De noi depinde cum va arăta
09 Apr, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
3749
Marime text
Din păcate, nu este pentru prima dată când umanitatea se confruntă cu o pandemie. Însă cu panica provocată de pandemie, criza economică globală și retragerea întregii planete în realitatea virtuală ne întâlnim pentru prima dată. Unele sectoare ale economiei, cum ar fi turismul, industria hotelieră, industria divertismentului, transportul aerian de pasageri și industria de catering sunt pe butuci. Ritmul obișnuit al vieții s-a schimbat. Au dispărut locuri de muncă, cursurile de schimb valutar au luat-o razna. Noi, oamenii, ne-am separat. Ne fuge pământul de sub picioare. Multe țări observă neputința autorităților înaintea infecției cu noul coronavirus Covid-19. Singurul loc pentru comunicare, studiu, muncă și timp liber a rămas internetul. Rețeaua de internet este și ea sub o presiune mare și putem doar spera că va face față și nu va ceda și ea.
Meciurile sportive au fost anulate, la fel și Eurovisionul. Au fost anulate spectacole și concerte, proiecții de filme și săptămâni de modă, festivaluri și concursuri. În toată lumea. S-au anulat evenimente care înainte ne uneau, ne dădeau emoții vii și experiențe de neuitat. S-au anulat evenimente pe care le așteptam chiar și un an și pentru care ne pregăteam cu nerăbdare.
Deoarece acest lucru se întâmplă pentru prima dată în istorie, este dificil să spunem cu exactitate la ce să ne așteptăm. Putem doar presupune. Pandemia se va termina într-o zi, însă grijile dureroase legate de pericolul de a se îmbolnăvi vor însoți în continuare locuitorii planetei.
Izolarea ne face triști, ne influențează starea de spirit, ne bagă în depresie, ne trezește sentimente de singurătate și inutilitate. De aceea, acum trebuie să fim puternici, să menținem legăturile de prietenie, fie și la distanță. Merită să ne preocupăm, mai ales, de persoanele în vârstă, deoarece acestea sunt deja predispuse la astfel de gânduri.
Pe fondul măsurilor restrictive, întreaga lume s-a retras rapid în realitatea virtuală: muncă la distanță, învățare la distanță, vizite virtuale la muzee, în parcuri. Toate acestea ne pot afecta sănătatea mintală. Fiind în realitatea virtuală, o persoană experimentează iluzia anonimatului și acesta poate încălca interdicțiile care se aplică în viața reală. Iar acest lucru poate cauza un sentiment de permisivitate, care, la rândul său, poate intensifica manifestările agresive. În plus, și situația economică contribuie la intensificarea gradului de tensiune socială, care, din păcate, nu ajută nici la stabilizarea fondului emoțional, nici la îmbunătățirea psihicului nostru.
Cu toate acestea, fiecare dintre noi poate aborda în mod conștient carantina, realizând că, prin respectarea unor măsuri restrictive, salvăm vieți: viața prietenilor, a rudelor, a vecinilor, a colegilor de muncă. Aceasta este misiunea noastră, a fiecăruia dintre noi: să salvăm lumea. Cum va arăta această lume după pandemie, carantină și criză depinde nu doar de autorități, de prețul petrolului, de cursul de schimb valutar, de alte persoane, dar și de noi înșine. Dacă respectăm reguli foarte simple, lumea nouă nu va semăna cu imaginile din filmele post-apocaliptice. Dacă vom rămâne ființe umane, vom reuși și ne vom întâlni primăvara următoare în parcuri și stadioane, în teatre și expoziții, bucurându-ne de soare și libertate.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii