Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:26 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Începe Bacalaureatul 2018! Dar este oare legal?

ro

12 Feb, 2018 00:00 2435 Marime text
Elevii intră astăzi în focul examenelor de Bacalaureat, susţinând probele de evaluare a competenţelor. Însă este oare legal să intre în examen elevi care încă nu au promovat liceul, aşa cum cere Legea Educaţiei? Mai ales că, potrivit structurii anului şcolar, cursurile pentru clasele a XII-a şi a XIII-a se încheie vineri, 25 mai.
 
Cel care a semnat ordinul de ministru potrivit căruia anul acesta probele privind evaluarea competenţelor se desfăşoară în luna februarie, cu mult înainte de încheierea cursurilor şi a anului şcolar, este fostul ministru al Educaţiei, Liviu Pop.
 
În anii anteriori se încheiau în luna mai cursurile clasei a XII-a, apoi, în iunie, începea examenul de Bacalaureat, cu probele de competenţe, urmate de probele scrise. Iată ce prevede în acest sens Legea Educaţiei: „Absolvenţii învăţământului liceal primesc diploma de absolvire şi foaia matricolă, parte a portofoliului educaţional, care atestă finalizarea studiilor liceale şi care conferă dreptul de acces, în condiţiile legii, în învăţământul postliceal, precum şi dreptul de susţinere a examenului de bacalaureat. Elevii care au promovat clasa a XII-a/a XIII-a vor susţine examenul naţional de bacalaureat“. Conform aceluiaşi articol, susţinerea probelor A, B, C, D privind evaluarea competentelor este parte integrantă din examenul naţional de Bacalaureat.
 
Aşadar, azi începe prima sesiune a examenului naţional de Bacalaureat 2018, cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba romana, urmată de evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orala în limba maternă (14 - 15 februarie). În zilele de 16, 19 şi 20 februarie este programată evaluarea competenţelor digitale, iar în perioada 21-22 februarie se va desfăşura evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.
 
Prima proba scrisă, la Limba şi literatura română, va avea loc luni, 25 iunie. Proba la limba şi literatura maternă este programată marţi, 26 iunie, iar proba probă obligatorie a profilului - miercuri, 27 iunie. Ultima probă scrisă, cea la alegere a profilului şi specializării, se va desfăşura joi, 28 iunie. Primele rezultate vor fi afişate pe data de 4 iulie (până la ora 12.00), apoi vor putea fi depuse contestaţiile. Între 5 şi 8 iulie vor fi soluţionate contestaţiile, iar pe 9 iulie vor fi afişate rezultatele finale.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii