Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:46 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Între democrație și influențe externe. Ce semnalează realegerea Maiei Sandu pentru viitorul Moldovei?

ro

04 Nov, 2024 09:29 1947 Marime text
Nicoleta BACIU
  • Maia Sandu a câștigat cu 55,41% din voturi în fața lui Alexandr Stoianoglo, susținut de Partidul Socialiștilor, care a obținut 44,59%.
  • Deși Sandu a reușit să obțină sprijin substanțial atât din diaspora (82,77%), cât și de la o mare parte din alegătorii din Chișinău, Stoianoglo a înregistrat succese remarcabile în regiuni precum Găgăuzia și Transnistria.
  
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova s-au încheiat cu victoaria Maiei Sandu. Rezultatele au demonstrat reziliența democrației moldovenești, dar și complexitatea peisajului politic din țară.
 
În turul doi, Maia Sandu a câștigat cu 55,41% din voturi în fața lui Alexandr Stoianoglo, susținut de Partidul Socialiștilor, care a obținut 44,59%. Deși Sandu a reușit să obțină sprijin substanțial atât din diaspora (82,77%), cât și de la o mare parte din alegătorii din Chișinău, Stoianoglo a înregistrat succese remarcabile în regiuni precum Găgăuzia și Transnistria​.
 
Rezultatele reflectă nu doar preferințele electorale ale cetățenilor, ci și impactul influențelor externe și al presiunilor pe care Moldova le resimte. În discursul său de după alegeri, Maia Sandu a avertizat asupra unei campanii intense de dezinformare și presiune economică, acuzând grupuri locale și externe că ar fi încercat să manipuleze procesul electoral prin cumpărarea de voturi.
 
Alegerile au fost însoțite, în tulul I, de un referendum privind aderarea la Uniunea Europeană, fapt ce a generat discuții aprinse. Cu o participare modestă și rezultate împărțite între diaspora pro-europeană și regiunile autonome, votul reflectă dilemele Moldovei între aspirațiile europene și influențele proruse. Această situație subliniază complexitatea parcursului Moldovei către integrarea europeană.
 
Realegerea Maiei Sandu confirmă dorința moldovenilor de a continua reforma anticorupție și de a apropia țara de Uniunea Europeană. Totuși, contextul actual sugerează că stabilitatea pe termen lung va necesita nu doar un consens intern solid, ci și un sprijin consistent din partea comunității internaționale.
 
Citește și:

LIVE TEXT. Alegeri Republica Moldova, turul IIMaia Sandu a câştigat un al doilea mandat de preşedinte! Circa 1,7 milioane de moldoveni au votat
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii