Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:26 06 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Învaţă să-ţi stabileşti corect priorităţile pentru anul 2020!

ro

30 Dec, 2019 00:00 2934 Marime text

În 1962, psihologul american Abraham Maslow şi-a exprimat concepţiile despre ierarhia priorităţilor umane, într-o carte intitulată "Towards a Psychology of Being" („Către o psihologie a fiinţei“).

În concordanţă cu teoria lui Maslow, mai sus menţionată, priorităţile umane sunt aşezate ierarhic, într-o structura piramidală. În satisfacerea acestor priorităţi, pornim de la baza piramidei şi avansam către vârful ei, pe măsură ce ne îmbunătăţim condiţiile personale de viaţă.


Cu toţii avem priorităţi, dar deseori ne abatem din drum şi ne pierdem în detalii.


Atunci când suntem copleşiţi de mai multe sarcini ce trebuie îndeplinite în scurt timp şi cărora este greu să le facem fata, cel mai util este să stabilim priorităţile. 


Atunci când cineva îţi spune că nu are timp pentru tine, nu este adevărat. Are timp, doar că nu vrea să-l piardă cu tine. Nu uita acest lucru. Oamenii întotdeauna găsesc timp pentru cele mai importante lucruri/oameni din viaţa lor.



Dacă, însă, omul nu are niciodată timp pentru tine, ai un motiv serios de îngrijorare. Dacă îţi spune că e prea ocupat, înseamnă că are lucruri mai importante decât tine. Înseamnă că nu eşti pe primul loc în lista priorităţilor sale.


Atunci când îţi stabileşti lista cu priorităţi, găseşte un interval de timp pe care să ţi-l aloci şi care să fie la fel de important ca oricare altă sarcină.


Cât timp revii mereu către nevoile şi dorinţele tale, vei putea echilibra sarcinile de îndeplinit şi resursele de energie. Iar dacă simţi că te pierzi în responsabilităţi, că nu reuşeşti să găseşti acest timp pentru tine, iar epuizarea îşi face tot mai des simţită prezenţa, acordă-ţi ajutor. 



Nu este permisă plasarea mai multor priorităţi pe acelaşi loc. Ziua are numai 24 de ore şi, oricât de mult am vrea să le facem pe toate, adevărul e că nu putem.


Odată ce vom fi mai conştienţi de priorităţi, vom putea lua decizii mai clare şi vom putea contrabalansa diverse opţiuni şi oportunităţi pentru a reduce stresul, sporindu-ne în acelaşi timp satisfacţia legată de slujba şi de viaţa noastră.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii