Editorial Justiţia, executată din toate poziţiile!
Editorial : Justiţia, executată din toate poziţiile!
07 Oct, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
2155
Marime text
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a anunţat, ieri, că afirmaţiile lui Victor Viorel Ponta, prim-ministrul României, făcute cu privire la activitatea lui Jean Uncheşelu, procuror DNA, sunt de natură să „aducă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său“. Magistratul menţionat este cel care a dispus trimiterea în judecată a lui Ponta pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, şi spălare a banilor.
Concret, Ponta a postat pe un site de socializare următorul mesaj: „… Singura problemă a ţării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră inventând şi imaginând fapte şi situaţii neadevărate din urmă cu 10 ani.“
După o amplă analiză, CSM a decis că „postarea prim-ministrului acreditează ideea că procurorii DNA instrumentează cauze penale într-o manieră abuzivă, fără respectarea dispoziţiilor legale în materie penală, din dorinţa de ascensiune profesională, transmiţând opiniei publice un mesaj compromiţător legat de profesionalismul procurorilor în exercitarea atribuţiilor de serviciu. Afirmaţiile sunt cu atât mai grave cu cât aparţin unui politician de rang înalt, care încearcă să se disculpe în faţa opiniei publice lansând acuzaţii fără suport, înainte ca instanţa de judecată, singura abilitată, să pronunţe o hotărâre cu privire la legalitatea şi temeinicia rechizitoriului“.
Mai mult decât atât, Plenul CSM a apreciat că afirmaţiile lui Ponta „depăşesc limitele admisibile ale discursului public politic şi ale libertăţii de exprimare, aduc atingere principiului separaţiei puterilor în stat şi independenţei sistemului judiciar în ansamblul său“.
În contextul celor mai sus precizate, dacă premierul României „aduce atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său“ prin „afirmaţii care depăşesc limitele admisibile ale discursului public politic şi ale libertăţii de exprimare“, după cum a constatat CSM, şi el nu-şi prezintă demisia, ce le mai poţi cere oamenilor din teritoriu? Cum poţi să mai comentezi ieşirea unui preşedinte de consiliu judeţean judecat în mai multe dosare penale, care ţine o conferinţă de presă pe holul unei prefecturi pentru a acuza grav atât un procuror, cât şi un judecător că ar fi comis „abuzuri“?
Pe cine mai interesează că judecătorii şi procurorii au nevoie de încrederea opiniei publice, iar această încredere ar putea fi afectată de afirmaţiile care pun la îndoială în mod nejustificat capacitatea profesională, integritatea şi imparţialitatea lor?
O parte din vină o avem şi noi, spectatorii. Trebuie să recunoaştem că ne place circul. Poate că trebuie să ne alegem mai cu grijă conducătorii.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii