Editorial Justiţia, subiect de „bârfă“ în emisiuni TV. Cum sunt afectaţi cetăţenii de acest spectacol mediatic
Editorial: Justiţia, subiect de „bârfă“ în emisiuni TV. Cum sunt afectaţi cetăţenii de acest spectacol
17 Feb, 2018 00:00
ZIUA de Constanta
1916
Marime text
Oamenii simpli de la ţară, al căror univers se învârte în special în jurul familiei şi al gospodăriei, folosesc adesea argumentul „au spus şi la televizor“ pentru a puncta un aspect important ce ar putea să le influenţeze şi lor viaţa. Fie că este vorba despre o avertizare meteo, o schimbare în sistemul pensiilor sau al asigurărilor sociale, cetăţenii par să considere informaţiile făcute publice la TV literă de lege.
Ce ne facem acum cu emisiunile care au devenit în ultima perioadă ringul în care diverşi oameni politici pun la îndoială activitatea unor instituţii importante ale statului, cum ar fi justiţia, şi aruncă informaţii incredibile conform cărora procurorii falsifică probe doar pentru a duce oameni nevinovaţi în spatele gratiilor?
Ce încredere să mai aibă cetăţeanul simplu plătitor de taxe atunci când are nevoie să ajungă în instanţă pentru rezolvarea unei probleme sau atunci când devine victimă a unor fărădelegi să ceară ajutorul oamenilor legii?
Zi de zi, televiziunile mizează pe subiecte care aduc audienţă şi care sunt menite a le creşte popularitatea invitaţilor cu probleme penale. Justiţia a ajuns să fie „tăvălită“ prin noroi de cei care, deşi sunt cercetaţi în mai multe dosare, sunt făcuţi vedete la TV şi îşi permit luxul de a-i denigra pe cei care trebuie să facă dreptate.
Cu siguranţă, la un simplu sondaj efectuat în orice penitenciar, nu neapărat din România, ci din toată lumea aceasta, am constata că închisorile sunt pline de oameni nevinovaţi. Chiar şi cu prinderi în flagrant, condamnări grele sau alte probe concludente, infractorii îşi neagă vinovăţia şi, cu ajutorul unor poveşti lacrimogene, reuşesc să câştige simpatia oamenilor.
Oare nu mai există în toată ţara aceasta oameni fără probleme penale şi care doresc să îşi facă treaba cu profesionalism şi pe care să îi aducem în funcţii importante pentru a face cu adevărat o schimbare?
Ne minunăm zilnic de dezvăluiri incredibile despre presupuse discuţii între persoane suspecte anchetate în diverse dosare şi procurori. Fiecare parte implicată are propria versiune şi, astfel, incertitudinea rămâne. De ce s-a ajuns în această situaţie? De ce a ajuns justiţia subiect de cancanuri la TV? Pe cine ajută această umbră de îndoială aruncată asupra justiţiei? Cu siguranţă, cetăţenii simpli, fără funcţii de conducere în ministere sau în alte instituţii ale statului, nu privesc cu încredere spre viitor. Dovadă în acest sens stau şi protestele care, de mai bine de un an, au loc frecvent în România, prin care cetăţenii încearcă să apere justiţia.
Rămâne de văzut cât va mai dura acest spectacol mediatic. Cert este că nu aduce nimic bun pentru cei care îşi fac treaba zi de zi, îşi achită taxele cu regularitate şi încearcă să ducă un trai lipsit de grija zilei de mâine în România.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii