Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:01 21 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial La ce sunt bune simulările examenului de bacalaureat? Dezamăgire pentru elevi sau experienţă?

ro

17 Mar, 2018 00:00 2063 Marime text
Profesorii şi inspectorii şcolari susţin că simularea Bacalaureatului sau a Evaluării Naţionale îi ajută pe elevi să înveţe mai bine pentru examenele oficiale. Psihologii susţin însă că notele mici cu care se vor alege i-ar putea duce mai degrabă către dezamăgire sau eşec. Subiectele, dificile sau nu, sunt alese pentru a-i obişnui pe elevi cu greul şi pentru a ridica ştacheta, spun profesorii.
 
Iată că, după ce au susţinut probele orale de evaluare a competenţelor, elevii sunt aşteptaţi să participe la simularea probelor scrise ale examenului de bacalaureat naţional 2017 - 2018. Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, 9.485 de elevi vor susţine, în perioada 19 - 22 martie, aceste testări. Probele se derulează în 61 de unităţi de învăţământ din judeţul Constanţa, cu participarea a 9.663 de candidaţi, după cum urmează: 4.897 de elevi din clasa a XI-a şi 4.588 de elevi din clasa a XII-a.
 
Probele încep la ora 9.00 şi timpul destinat elaborării lucrării scrise este de trei ore. Şi desigur, simularea probelor scrise ale examenului de bacalaureat va arăta exact ca examenul oficial. Adică elevii vor fi supravegheaţi, iar cei care vor încerca să copieze vor fi eliminaţi. Obiectivul este ca tinerii să fie pregătiţi moral şi psihic pentru ceea ce îi aşteaptă la absolvirea clasei a XII-a.
 
Conform prevederilor legale în vigoare, rezultatele obţinute la simularea naţională nu se contestă. Acestea vor fi analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare. Singura deosebire de examenul naţional de bacalaureat este că notele obţinute la simulare nu se trec în catalog. Prin excepţie, la solicitarea scrisă a elevului, notele pot fi trecute în catalog.
 
Cu simulare sau fără, tinerii absolvenţi de liceu ar trebui să se pună cu burta pe carte, deoarece bacalaureatul se apropie cu paşi mari, iar de la an la an rata de promovare este în scădere.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii