Editorial Luna iubirii, luna consumerismului
Editorial: Luna iubirii, luna consumerismului
02 Feb, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
1211
Marime text
- Valentin, care era un preot creștin, credea că dreptul oamenilor de a se căsători era dat de Dumnezeu, iar împăratul Claudiu nu avea dreptul sa-l interzică
Valentines Day sau Ziua Îndrăgostiților se sărbătorește an de an pe 14 februarie cam în toată lumea, fiind transformată într-o sărbătoare de consum pentru absolut toate brandurile.
Desigur, nu putem sublima adevărata formă de iubire ce se regăsește în cuplurile de pe mapamond, dar a devenit atât de practicată în ceea ce privește promoțiile, că absolut toate magazinele își crează campanii în jurul semnificației date a zilei de 14 februarie.
Toate magazinele de haine se îmbracă în haine pentru sărbătoarea iubirii, precum se întâmplă de Crăciun sau Halloween, dar și alte branduri – restaurante, cosmetice, dulciuri, supermarketuri etc.
Semnifacția Valentines Day este mai tristă, de fel. Era un împărat roman, Claudiu al II-lea, luptător îndârjit și a avut multe războaie. El a vrut o armată puternică, dar majoritatea bărbaților romani nu doreau să meargă în luptă. Împăratul s-a gândit că, în locul luptei, bărbații preferau să stea acasă cu soțiile și copiii lor. În consecință, Claudiu a decis ca niciunul dintre soldații din Roma să nu se mai poată căsători. Împăratul s-a gândit că această lege îi va face pe bărbați să meargă la război și să lupte ca niște adevărați soldați.
Valentin, care era un preot creștin, credea că dreptul oamenilor de a se căsători era dat de Dumnezeu, iar Claudiu nu avea dreptul sa-l interzică. El a căsătorit în secret cupluri, cununiile fiind făcute în locuri secrete, pentru a nu putea fi găsit de împărat.
Într-un final, Claudiu l-a găsit și l-a arestat. Lui Claudiu i-a plăcut personalitatea lui Valentin, considerând că este un om tânăr și înțelept. L-a încurajat să renunțe la creștinism și să devină un soldat roman. Când Valentin a refuzat, a fost întemnițat și condamnat la moarte. Până în ziua execuției, el a trimis scrisori de adio către prietenii săi și le-a semnat scriind „Adu-ți aminte de Valentin al tău". Valentin a fost probabil executat pe 14 februarie în anul 269 sau 270. Nu se cunosc toate detaliile legate de viața Sfântului Valentin și nu se știe dacă legenda are o bază istorică reală.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Editorial: Protestele din an electoral, o unealtă pentru cine?
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii