Editorial! Martie, luna tradițiilor de mărțișor, Ziua Mamei și a vestitelor „babe“
Editorial! Martie, luna tradițiilor de mărțișor, Ziua Mamei și a vestitelor „babe“
02 Mar, 2023 00:00
ZIUA de Constanta
1664
Marime text
- Potrivit tradiției, în prezent, mărțișorul este purtat întreaga lună martie, după care este prins de ramurile unui pom fructifer.
În ultimii ani micuțul mărțișor a evoluat de la o mica atenție până la adevărate bijuterii ce sunt oferite cu drag doamnelor și domnișoarelor, în funcție, bineînțeles de bugetul alocat pentru această tradiție. Oferta este una extrem de variată, mărțișoarele fiind primele care „răsar“ pe rafturile magazinelor după ornamentele de Crăciun. Din ianuarie au apărut în magazine vestitele mărțișoare, prilej pentru cei care nu vor să lase achiziționarea acestora pe ultima sută de metri.
Varietatea este destul de mare. De la simple atenții, la bijuterii din metale scumpe, toată lumea are ce să aleagă. În ultimele săptămâni, marile magazine au ales să găzduiască adevărate târguri unde se comercializează acest simbol inocent al primăverii. Prețurile sunt pentru toate buzunarele, iar în ultima zi din februarie cei care au lăsat pe ultima sută de metri aprovizionarea cu aceste simboluri au avut parte chiar și de oferte special din partea comercianților.
Atât oferirea, cât și primirea mărțișorului aduce bucurie mare. Cu siguranță toți ne amintim emoțiile pe care le încercam de copii atunci când ne pregăteam pentru ziua de 1 martie, când porneam spre școală încărcați cu mărțișoare atât pentru doamne, cât și pentru colegele de clasă.
Veneam de la școală cu zeci de astfel de simboluri ale primăverii și sentimentul trăit era unul deosebit. Chiar și simplul fapt că purtam acest simbol al primăverii ne aducea o energie pozitivă!
Potrivit tradiției, în prezent, mărțișorul este purtat întreaga lună martie, după care este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede că aceasta va aduce belșug în casele oamenilor. Se zice că dacă cineva își pune o dorință în timp ce atârnă mărțișorul de pom, aceasta se va împlini numaidecât. La începutul lui aprilie, într-o mare parte a satelor, pomii sunt împodobiți de mărțișoare. De asemenea, conform Wikipedia, în Dobrogea, mărțișorul se poartă până la venirea berzelor, apoi este aruncat spre cer, pentru ca norocul să fie mare și înaripat.
Nu în ultimul rând, mărțișorul nu trebuie aruncat la gunoi după ce a trecut perioada în care nu se mai poartă. Din moși strămoși se spune că dacă arunci mărțișorul, acest lucru îți va aduce ghinion.
Luna martie este una a tradiției. Dacă în prima zi din lună mărțișorul este vedetă, pe 8 martie femeile și mamele sunt cele sărbătorite! Florile și micile atenții fac ziua mai frumoasă doamnelor și domnișoarelor!
Chiar dacă sunt primite de la cei dragi, de la colegi sau chiar pe stradă de la persoane necunoscute, florile aduc bucurii. Sunt binecunoscute campaniile polițiștilor rutieri care aleg în traffic autoturismele conduse de șoferițe pentru a le „sancționa“ cu o floare.
Nu putem uita nici tradiția „babelor“! Potrivit tradiției, primele nouă zile ale lunii martie sunt considerate babe. Conform Wikipedia, metoda de a-ți alege baba este în funcție de ziua de naștere. Astfel, dacă ziua se afla intre 1 și 9 ale oricărei luni atunci și baba va fi în ziua respectiva, de exemplu daca este cineva născut pe 6 august baba lui va fi pe 6 martie; daca data nașterii este formată din doua cifre atunci se procedează astfel: de exemplu cineva este născut pe 23 decembrie, ziua în care îi pica baba se calculează astfel 2 + 3= 5, deci baba este pe 5 martie. Astfel, zilele luminoase, însorite sunt aducătoare de fericire, noroc și belșug, în timp ce vremea rece, cu ploi și ninsori înseamnă lacrimi, necazuri, sărăcie, neîmpliniri.
Cele 9 zile din martie corespund cu zilele în care Baba Dochia a urcat pe munte cu oile, urcuș dedicat morții și renașterii sezoniere a zeiței agrare și a timpului calendaristic, în preajma echinocțiului de primăvară.
Tradiția mărțișorului datează de mii de ani. Potrivit cercetărilor arheologice efectuate pe teritoriul țării, au fost descoperite amulete ce se aseamănă cu mărțișoarele acum mai bine de 8.000 de ani.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii