Editorial Măsurând timpul Dobrogei. La mulți ani mereu tineri, ZIUA de Constanța!
Editorial: Măsurând timpul Dobrogei. La mulți ani mereu tineri, ZIUA de Constanța!
20 Nov, 2023 10:30
ZIUA de Constanta
1183
Marime text
ZIUA de Constanța împlinește astăzi 23 de ani! Ce frumoasă vârstă! Ce idealuri nobile îți poți lega de o astfel de aniversare. 23 de ani! Pentru oricare dintre noi, la 23 de ani, dacă nu este timpul să-ți începi cariera profesională și încă visezi la feți frumoși și ilene cosânzene, cu siguranță ai cucerit o parte a lumii și te avânți spre cealaltă parte. Ești entuziasmat, plin de energie, curiozitate, impetuozitate. Așa ni se arată astăzi, la 23 de ani ai săi, și publicația care și-a legat brandul identitar de numele orașului.
ZIUA de Constanța a mizat totdeauna pe echipă, dar și pe un număr onorant de colaboratori. A adunat în jurul ei o pleiadă de oameni de valoare ai orașului, cu un cuvânt greu și răspicat asupra treburilor obștei. Un fel de sfat al înțelepților care au simțit prețuirea și importanța relației lor cu o publicație serioasă.
ZIUA de Constanța a avut șansa farului călăuzitor, un strateg de marketing, un manager tenace, cu o vastă experiență de influencer. Cu mult fler și bună cunoaștere a realităților județului. Claudia Tanislav.
Ziarul s-a înscris la început în unul generalist, de informații și opinii, a creat suplimente personalizate tematic, a lansat concursuri, dar a știut să treacă repede în online, când piața a stagnat în print. A căutat nu audiența în principal, ci să trezească conștiințe, să își asume misiuni de largă respirație comunitară. Să fie vocea care convinge.
În galeria faptelor de referință publică a Ziua-riștilor - cum să le spunem altfel ?- trebuie menționată în primul rând constituirea primei Biblioteci virtuale, un fond documentar dedicat Dobrogei de ieri și de azi. Mii de cărți, reviste, ilustrații salvate de la distrugere, ridicate în online spre beneficiul celor interesați. Gratuit. Înainte ca multe din bibliotecile publice cu potențial mult mai mare decât o publicație să fi început digitalizarea, fondul documentar creat de ZIUA de Constanța devenise deja o țintă națională. Așa cum unul dintre înaintașii presei dobrogene, Petru Vulcan, pusese bazele primei biblioteci universale a orașului, la o distanță de un secol, o altă publicație, în respect cu tradițiile moștenite, crea o adevărată instituție publică avangardistă, destinată cunoașterii Dobrogei, păstrării patrimoniului ei cultural.
An după an, în „agora” redacției au fost cinstiți cei mai importanți oameni de cultură, lăsați în ultima perioadă în uitare, artiști, istorici, cercetători, mentorii unor instituții publice desființate arbitrar de vremelnicii politicii de astăzi. Și când a socotit că este prea puțin să-i lase doar în aplauzele publicului local, ZIUA de Constanța și-a mutat locația în Aula Academiei și chiar în Parlamentul României. Să se știe oriunde că Dobrogea este a țării, egală și mai egală decât alte provincii, că trebuie să fie respectată și prețuită.
Nu poate fi ștearsă niciodată din memoria publică venirea tenorului Vasile Moldoveanu acasă, după 50 de ani de exil, întâlnirea cu orașul, cu autoritățile care i-au recunoscut, în sfârșit, meritele de a ne reprezenta pe scena Metropolitanului și pe alte mari scene ale lumii. Dar acest eveniment desfășurat în mai multe etape a aparținut exclusiv ca idee, organizare și susținere tot echipei ZIUA de Constanța. O emoție de proporții care a animat viața urbei într-un unic și cuprinzător sentiment de apartenență și mândrie.
Ca un misionar în aceste vremuri pline cu desuetudine, ZIUA de Constanța a inventariat și pus sub privirile uneori mirate ale decidenților politici soluții și răspunsuri la dificilele probleme ale vieții culturale tomitane. A reușit cum nimeni nu a mai făcut-o până acum să adune autoritățile celor două județe, Constanța și Tulcea, ca sărbătorile Dobrogei să fie un demers onorant pentru a dovedi recunoștința noastră față de jertfa celor care au luptat pentru cauza ei. Să nu rămână doar un festivism fără culoare.
A editat cărți, le-a distribuit gratuit, a făcut expoziții de largă respirație, a arătat tinerilor cum și de ce trebuie să iubească Dobrogea.
Și pentru că sunt foarte multe evenimentele cu care publicația și-a marcat 23 de ani de viață mai adaug doar unul: grija de a pregăti tineri, de a constitui aripa tânără a ziarului, încurajându-i să cunoască fațetele pline de farmec și bucurie ale meseriei de jurnalist.
Într-un timp în care presa în general se mișcă haotic într-o piață în care alții fac rosturile ei, ZIUA de Constanța s-a reinventat într-o formulă de succes, unică.
La mulți ani mereu tineri, ZIUA Constanței noastre !
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii