Editorial Nordis, Ponzi și alegerile
Editorial: Nordis, Ponzi și alegerile
09 Oct, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
2919
Marime text
- O companie mare cum se prezintă Nordis nu lasă aceste reclamații să facă pui și să se transforme într-un mare bulgăre plin de procese, executări și oameni nemulțumiți
Cred că săptămâna aceasta, toată atenția este pe ce se întâmplă la Grupul Nordis, unde o anchetă RECORDER a scos la suprafață mai multe nereguli cu privire la situația persoanelor care au cumpărat apartamente, în mod special, la complexul Nordis din Mamaia.
Ce-i drept, nu este prima oară când presa tratează subiectul. Mai mult, aproape zilnic găseam executări silite dictate de executori judecătorești, prin care diverse entități, fie ele persoane juridice, fie persoane fizice, încercau să își recupereze banii.
Nu mai vorbim de sutele de procese de pe portalul instanțelor, unde oamenii încercau același lucru. Iar colac peste pupăză, Nordis Management SRL a intrat în insolvență, la decizia unui judecător sindic de la Tribunalul București. Un al doilea proces cu aceeași speță rămăsese în pronunțare la momentul redactării acestui material. Totodată, pe rolul instanței se află și o cerere de concordat preventiv, o insolvență mai mică în traducere, prin care Nordis dorește să se reorganizeze financiar și să înghețe practic datoriile, pentru a evita executările silite și a plăti datoriile treptat.
După avalanșa de materiale, Nordis a trimis și un comunicat de presă prin care pune accent pe seriozitate, însă am mari dubii legate de această seriozitate, fiind ani în care am încercat să scoatem la suprață realitatea de la Nordis și ne loveam de un zid de piatră. Totodată, și pe adresa redacției au fost trimise reclamații de-a lungul anilor. O companie mare cum se prezintă Nordis nu lasă aceste reclamații să facă pui și să se transforme într-un mare bulgăre plin de procese, executări și oameni nemulțumiți. Ei acuză o campanie de denigrare, dar denigrarea a pornit, practic, din acțiunile sale, sau, mai degrabă, din lipsa de comunicare cu cei care au achiziționat aparatamente.
În reportajul celor de la Recorder, un client spunea că este o Schemă Ponzi clasică. Dar puțini știu ce înseamnă, și îmi este greu să mă pronunț dacă ceea ce spune clientul este fix Ponzi. Schema Ponzi reprezintă una dintre cele mai perfide forme de fraudă financiară, având potențialul de a produce pagube economice semnificative și de a eroda încrederea în sistemele financiare. Această metodă de înșelăciune, denumită după infractorul de origine italiană Charles Ponzi, se bazează pe o structură piramidală în care profiturile investitorilor inițiali sunt plătite din fondurile aduse de noii participanți, creând iluzia unei afaceri profitabile și sustenabile.
Mecanismul de funcționare al schemei Ponzi este relativ simplu, dar extrem de eficient în atragerea victimelor. Organizatorii promit investitorilor randamente cu valoare ridicată, adesea mult peste media pieței, cu riscuri minime sau inexistente. Aceste promisiuni sunt susținute inițial prin plata efectivă a profiturilor către primii investitori, folosind însă fondurile colectate de la participanții nou-intrați. Succesul aparent al investiției determină investitorii existenți să reinvestească și atrage noi participanți, alimentând astfel schema.
Zic asta pentru că schema Ponzi trebuie să atragă și alți clienți, iar practic, la Nordis totul s-a oprit la primii clienți, care nu se bucură de apartamentele finalizate și cumpărate.
Iar tot acest scandal apare în precampanie electorală, unde știm că grupul Nordis are legătură cu politicul românesc. Soția omului de afaceri care controlează Nordis era până recent președintele comisiei juridice din Camera Deputaților. Este vorba de Laura Vicol, care și-a dat demisia în urma „scandalului mediatic”, unde parlamentara spunea că se simte atacată pe toate fronturile. Nu este niciun secret că viza un nou mandat, poate chiar pe listele de la malul mării, însă această anchetă a dus la răsturnare de situație și o fracturare în PSD, între Marcel Ciolacu și Sorin Grindeanu, pe tema punerii deputatei pe o listă, pe un loc eligibil.
În concluzie, vom vedea ce se va întâmpla mai departe cu situațiile delicate în care se află persoanele care au cumpărat apartamente de lux la malul mării și au rămas cu nisipul de pe plajă.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Răsturnare de situație Nordis Management SRL a intrat în insolvență! Decizie de ultimă oră la Tribunalul București
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii