Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
02:41 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Oamenii mor. Cine este de vină?

ro

10 Oct, 2022 00:00 1815 Marime text
Vina este relativă. Oamenii mor pur și simplu sau sunt victimele unui eveniment. Atunci când vorbim de victimă ne gândim și la un vinovat. Pentru că acele persoane ar mai fi avut o lună, un an, o viață întreagă înainte.
 
Am avut în săptămâna anterioare mai multe accidente rutiere, iar unul dintre ele a fost pe buzele multor constănțeni și nu numai. Un tânăr de 28 de ani, care era tatăl cuiva, fiul cuiva, soțul cuiva a murit. A murit după ce motocicleta sa a fost lovită de un autoturism la volanul căruia se afla un bărbat de 80 de ani.
 
Vă imaginați deja valul de indignare al populației. „Ce căuta moșul ăla la volan?”. Nu conta circumstanțele producerii accidentului, care din cele două personaje a greșit. Nu conta că și bătrânul este bunicul cuiva, tatăl cuiva, soțul cuiva. El era vinovat în ochii tuturor. Și poate așa este. Nu avem noi puterea de a declara o persoană vinovată, fie că vorbim din prisma juridică – a fost deschis un dosar penal și urmează o anchetă și, probabil, un proces , fie că vorbim în ordin religios.
 
Nu cred că bărbatul care se afla la volanul autoturismului poate dormi liniștit pentru că în urma accidentului a murit un băiat care i-ar fi putut fi nepot. Este greu să gândești limpede, când cel mai ușor este să aruncăm cu pietre înspre cei pe care îi considerăm vinovați.
 
Să mergem într-o situație absurdă. Bătrânul nu ar mai fi fost în stare să conducă din motive medicale. Cât de bine la punct este pusă legislația care trebuie să ducă la anularea dreptului de a conduce? Vă spun că legislația este în continuare fragilă. Apt medical a devenit un fenomen standardizat. Toată lumea este aptă medical. Apoi se trezesc peste ani cu probleme medicale pe care ar fi putut să le rezolve la timp dacă acel apt medical avea o bază în spate.
 
Câți dintre voi vă faceți vizita medicală anuală sau câți dintre voi mergeți la medicina muncii? Cu ce preveniți mai mult decât acel „moș care a omorât un puști”? Din păcate, adevărul doare. Suntem cu toții vinovați pentru că a murit băiatul acela pentru că nu ne învățăm minte.
 
Nu ne învățăm minte să mergem regulat la un medic, fie că avem 18 ani sau 90. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii