Editorial Păcăleala, un atribut al societății noastre
Editorial: Păcăleala, un atribut al societății noastre
31 Mar, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
878
Marime text
- Deși ziua păcălelilor o putem asocia cu perioada copilăriei, când era amuzant să ne facem farse unii altora, sau cu un obicei rămas între apropiați, vedem că păcăleala se manifestă la un nivel superior în societatea noastră
Deși ziua păcălelilor o putem asocia cu perioada copilăriei, când era amuzant să ne facem farse unii altora, sau cu un obicei rămas între apropiați, vedem că păcăleala se manifestă la un nivel superior în societatea noastră.
Este suficient să ne uităm la clasa politică și cum de-a lungul atâtor ani, aceasta s-a păcălit pe sine, dar mai grav, a păcălit cetățenii și a afectat societatea prin deciziile luate și prin promisiunile nerespectate.
Exemplele se pot observa și în alte domenii și instituții ale statului, unde păcăleala a acaparat indivizii din interior și nu a mai lăsat loc pentru onestitate și profesionalism.
De fapt, păcăleala a devenit o componentă a ADN-ului nostru. Cu toții știm sau am auzit de un caz în care o persoană a fost victima unei „țepe”, așa cum o știm popular, fie când a fost vorba de achiziția unei mașini, a unui imobil, când a dat niște bani împrumut etc. Vorbim deja de escrocherii care, din păcate, vedem că reflectă o stare recurentă a României actuale.
Putem să ne întoarcem în copilărie și să găsim acolo exemple în care recurgem la acțiunea de a păcăli, învățată chiar din familie. Probabil suntem destui cei care au primit instrucțiuni să zicem că mama sau tata nu sunt acasă atunci când suna cineva. La prima vedere, pare un fapt inofensiv, dar subconștientul copilului înregistrează acțiunea ca fiind una normală și pe viitor i se va părea normal să păcălească.
Ar trebui să reflectăm mai mult la faptele noastre nesincere, pentru că, pe nebănuite, acestea pot fi asimilate comportamentului nostru.
Citește și:
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii