Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:55 20 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Performanţă la birt sau în arenele sportive?

ro

06 Nov, 2017 00:00 2865 Marime text
„Performanţa“ câtorva tineri fotbalişti ai unei echipe importante din Liga 1, care, în noaptea dinaintea unui meci oficial, ar fi stat până târziu, având drept „coechipier“ alcoolul, şi ar fi deranjat vecinii de cameră de la hotelul în care era cazată formaţia, fiind chemată inclusiv poliţia, a fost întoarsă pe toate feţele şi a născut numeroase comentarii.

Conducerea clubului şi antrenorul au recunoscut derapajul jucătorilor, care nu au scăpat neamendaţi. Unii dintre petrecăreţi, care erau în atenţia echipei naţionale, au fost chemaţi apoi la discuţii de Cosmin Contra şi Adrian Mutu, doar-doar le va veni mintea la cap, mai ales că unii mai preferaseră, nu demult, compania lui Bachus. Toţi vor să-i ajute şi să le îndrepte paşii în direcţia cea bună, dar problema este dacă şi cât vor ei să se ajute?
Vrând-nevrând, mi-au venit în minte două exemple de la Constanţa, din cealaltă extremă însă, a profesionalismului desăvârşit. E vorba de Ilie Floroiu şi Traian Petcu, celebri pentru performanţele lor din atletism şi pentru modul în care au tratat sportul şi încă îl tratează.
 
Directorul actual al Clubului Sportiv Farul Constanţa şi fost preşedinte al Federaţiei Române de Atletism, Ilie Floroiu a fost ca sportiv un fenomen, iar două dintre recordurile sale naţionale, la 5.000 de metri şi 10.000 de metri, încă sunt în picioare, la aproape 40 de ani de când au fost stabilite!
 
Ilie Floroiu a încheiat toate cursele la care a participat, iar aşa ceva nu putea reuşi, pe lângă talentul său indiscutabil, fără multă, foarte multă muncă, sacrificii şi renunţări. La fel, Traian Petcu este şi el un fenomen. Merge pe 94 de ani şi a concurat şi la peste 90 de ani, ajutându-l viaţa sportivă, echilibrată şi fără excese, după cum ne-a spus! Văzându-l cât de sănătos e, un doctor i-a zis, la un moment dat, mai în glumă, mai în serios, că se apucă şi el de atletism!
 
Câtă diferenţă între acest mod de a face sport şi cel al petrecăreţilor de care am pomenit mai sus, iar exemplul lor, negativ, nu este, din păcate, singular. Nici nu au învăţat să se încheie bine la ghetele de fotbal, că au şi primit o etichetă. Nu de fotbalist însă. Acum, mingea e în terenul lor. Vorba lui Mutu, „vor să ajungă fotbalişti, bine, dacă nu, vor sta la un birt şi vor trăi din amintiri…“.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii