Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:24 06 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Pericolul votului de duminică

ro

28 Nov, 2019 00:00 2529 Marime text

A trecut şi turul doi al prezidenţialelor. Am avut ori nu cu cine vota, am votat de voie, de nevoie, ne-a fost ori nu ruşine cu prezidenţiabilii noştri – toate acestea mai puţin contează. Ce contează acum e că se duce uşor, uşor febra alegerilor, se duce delirul votului anunţat cu pompă pe Facebook şi rămân în urma tuturor cinci ani de nou mandat. În opinia mea, însă, mai important chiar şi decât noul mandat al preşedintelui e ce facem noi, cetăţenii de  rând, de acum înainte. Și mai important, cred eu, este să realizăm care este pericolul votului de duminica trecută şi să vedem cum putem contracara efectele acestuia.
 
Zilele acestea, am avut ocazia să văd în mediul virtual o mulţime de postări ce declamau cu fast „eliberarea“ de un anumit regim, constănţenii se felicitau între ei că au fost la votare, că s-a ieşit „în număr mare“ la vot, că, iată, Constanţa şi-a schimbat culoarea politică. Toate bune şi frumoase, dar să nu lăsăm beţia votului să ne cuprindă – acesta cred eu că este pericolul ce rezidă în votul de duminică. Să nu lăsam like-urile şi inimioarele de pe Facebook ori Instagram ori alte aplicaţii să ni se urce la cap.
 

53,20% nu înseamnă 100%. Și nici măcar 70%

 
O prezenţă de 53,20%, cât a înregistrat judeţul Constanţa în ziua turului al doilea al alegerilor prezidenţiale, nu reprezintă procentul ideal pentru prezenţa la urne într-un stat de drept. Și, iată, aici văd eu pericolul: ne încântăm uşor cu ideea că am avut o prezenţă „mare“ la vot, ne bucură imaginile cu harta României desenată în final în alte culori, ne felicităm că am scăpat de un anumite regim şi... nu ne mai prezentăm la alte alegeri. Gata, ne-am făcut „datoria“ de cetăţeni, am „scăpat“ ţara de pericol şi ne închidem în case.
 
Deşi românul e renumit pentru memoria sa scurtă, nu aş vrea să uităm totuşi că în ultimii 15 ani România nu şi-a mai ales oricum preşedinte de stânga. Nu aş vrea să uităm că votul la prezidenţiale mereu ne-a „îmbătat“ cu apă rece, ne-a transmis o euforie ce, ulterior, ne-a ţinut în case, departe de vot, la parlamentare şi la restul scrutinelor.
 
Aş vrea ca mobilizarea aceasta, pe Facebook, pe Instagram, să se păstreze, să crească şi la viitoarele alegeri, indiferent pentru ce sunt ele. A vota nu reprezintă un moft, un ifos, o modă pe platformele de socializare virtuală. A vota reprezintă mai mult decât un drept. Este o datorie. E moneda noastră de schimb, ca cetăţeni. E definiţia noastră într-un stat de drept.
 

Să nu ne punem toate ouăle într-un singur coş

 
În egală măsură, i-aş îndemna pe politicieni, pe cei ce se înarmează deja pentru viitoarele alegeri - chiar mai importante decât prezidenţialele, în opinia mea -, pe cei ce îşi fac socotelile procentelor pe care le vor strânge la locale, să nu se îmbete nici ei cu apă rece. Să nu îşi pună toate ouăle în coşul prezidenţialelor de duminică şi să se vadă deja aleşi în 2020, în baza votului exprimat duminică. Să nu confunde prezidenţialele cu localele şi să nu se culce pe o ureche. Indiferent că vor să fie aleşi, ori reconfirmaţi în funcţiile deţinute deja, toţi politicienii ce îşi fac gânduri pentru locale ar trebui să pună mâna şi să facă ceva efectiv pentru cetăţeni. Să îşi dea silinţa să ne convingă să îi (re)votăm în baza unor fapte certe, nu a rezultatelor obţinute de alţi candidaţi, la alte alegeri.
 
Privind din aceste două perspective, cred că putem înţelege toţi cât de periculos este votul de duminica trecută.
 

Citeşte şi:
 
Eşec răsunător al PSD. Iohannis câştigă alegerile prezidenţiale în 64 de localităţi din cele 71 din judeţul Constanţa. Dăncilă, doar în şapte comune cu sub 2.000 de locuitori (document)

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii