Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:03 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Pesta porcină face ravagii şi o nouă teorie ia naştere în România - cineva a pus gând rău fermierilor autohtoni

ro

28 Jul, 2018 00:00 2069 Marime text
Cazuri de pestă porcină au fost confirmate în mai multe judeţe din România. Porcii au fost sacrificaţi de autorităţile sanitar-veterinare, iar guvernul a luat o serie de măsuri menite să ţină sub control situaţia creată de răspândire a virusului pestei porcine africane. Târgurile din comunele afectate din ţară au fost închise pe o perioadă nedeterminată ca urmare a unei măsuri luate la nivel naţional. De asemenea, cetăţenii sunt rugaţi să anunţe orice suspiciune, pentru o intervenţie rapidă a autorităţilor abilitate.
 
O serie de măsuri care asigură prevenirea pătrunderii şi răspândirii pestei porcine africane pe teritoriul naţional au fost luate şi de Guvernul României, în ultima şedinţă, în condiţiile în care au fost identificate focare ale acestei boli în ţări vecine care au frontieră cu România. Printr-o ordonanţă de urgenţă, Executivul a stabilit măsuri pentru prevenirea şi detectarea imediată a pestei porcine africane, în vederea supravegherii pasive, atât la porcii domestici, cât şi la mistreţi, pentru întărirea şi îmbunătăţirea măsurilor de biosecuritate în fermele de porci şi în vederea intensificării controalelor la punctele de intrare în România de la frontiera cu Ucraina şi cu Republica Moldova, pentru a preîntâmpina introducerea virusului cu produse din carne de porc contaminată din aceste ţări.
 
Aceste măsuri au fost luate în regim de urgenţă pentru a preveni situaţii generate de evoluţia unor boli majore cu evoluţie epizootică ori chiar panzootică la animale de natură să perturbe sănătatea umană şi animală şi să afecteze activităţile de comerţ intracomunitar şi de export ale României. Pe de altă parte, crescătorii de animale trebuie să ţină porcii în spaţii împrejmuite, să nu-i hrănească în niciun caz cu resturi menajere, în special cu cele provenite de la vânat. Nu în ultimul rând, medicul veterinar trebuie înştiinţat în caz de îmbolnăvire sau de mortalitate a porcilor. Totodată, românii trebuie să cunoască faptul că vor fi despăgubiţi la preţul pieţei al cărnii de porc.
 
Cu toate acestea, există voci care susţin că focarele de pestă porcină sunt provocate pentru a spori importurile de carne de porc din afara ţării şi, implicit, pentru a falimenta fermierii români. Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România (ACEBOP) estimează că pagubele care se prefigurează ca urmare a evoluţiei în România a virusului pestei porcine africane sunt de sute de milioane de euro.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii