Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:28 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Pomeni electorale, oferta de toamnă

ro

22 Aug, 2016 00:00 2524 Marime text


Lipsa de imaginaţie, slujirea interesului personal şi amăgirea potenţialului electoral nu au limită când vine vorba despre deputaţii şi senatorii autohtoni. Dovezile nu lipsesc nici în anul electoral 2016. După ce au avut grijă să-şi asigure bătrâneţile cu pensii speciale în funcţie de „vechimea în Legislativ“, nu de prestaţie, parlamentarii români tot nu se satură. Ei mai vor să „slujească“ poporul, dacă s-ar putea, cu siguranţă nu ar refuza să iasă la pensie din Parlamentul României. Nu de alta, însă activitatea redusă, fără stres şi fără şefi care să-i urmărească, să le reproşeze ceva sau să le taie din indemnizaţie din cauza absenţelor nemotivate, le dă siguranţa că vor îmbătrâni frumos, vor apuca ani buni de pensie şi, de ce nu, vor fi în putere pentru a se bucura de o bătrâneţe fără griji.
 
Dar cum totul se pregăteşte atent şi din timp, deputaţii şi senatorii au identificat metode de atragere a electoratului. Pentru sesiunea de toamnă, pe agenda de lucru a acestora regăsim o mulţime de iniţiative legislative din categoria „pomeni electorale“. Și asta în contextul în care adoptarea acestora ar putea afecta serios bugetul de stat de anul viitor. Însă, mergând pe principiul „mie să îmi fie bine, restul nu mai contează“, parcă văd că proiectele vor trece de Parlament, iar cei ce vor prelua guvernarea vor trebui să găsească soluţii pentru a le pune în aplicare.
 
Aşadar, la întoarcerea din vacanţa parlamentară şi până la începerea campaniei electorale premergătoare alegerilor parlamentare, deputaţii şi senatorii vor trebui să lucreze la foc continuu, cu precădere la momelile electorale. Pe lista „priorităţilor“ se regăsesc proiecte legislative precum: introducerea pensiilor speciale pentru profesori (votul final urmând să se dea în Senat, în prima săptămână a sesiunii de toamnă), deşi 6% din PIB nu se alocă nici acum învăţământului, dar şi introducerea pensiilor de urmaş, proiect aflat tot pe ordinea de zi a Senatului.
 
Urmează proiectul prin care se cere compensarea în bani a 50% din contravaloarea tichetelor de călătorie pentru pensionari şi persoanele cu handicap, adoptat de Senat şi aflat la comisii în Camera Deputaţilor.
Iniţiativele menţionate poarta marca parlamentarilor PSD, dar nici ceilalţi nu se lasă mai prejos. Parlamentarii PSD şi UNPR vor introducerea celei de-a 13-a pensii pentru persoanele cu pensie sub nivelul salariului mediu pe economie, liberalii pledează pentru acordarea de ajutoare pentru consumul de utilităţi persoanelor vulnerabile şi celor aflate în dificultate. Între timp, un senator PSD are un proiect, adoptat de Senat şi aflat la Camera Deputaţilor, privind protecţia persoanelor singure care provin din sistemul de protecţie socială, precum şi o iniţiativă prin care să se aloce sporuri pentru diverse funcţii bugetare. Tot social-democraţii propun pensii de serviciu pentru personalul de specialitate din cadrul AEP.
 
Creşterea valorii punctului de pensie şi reducerea vârstei de pensionare sau indemnizaţii pentru creşterea copilului, care ar urma să fie plătite părinţilor ce revin în câmpul muncii sunt alte „pomeni electorale“ aflate pe agenda parlamentarilor. Poate vor trece, poate nu, dar… oare mai cred românii în parlamentarii care au avut asemenea iniţiative legislative şi le vor prelungi mandatele?!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii