Editorial Preţul gigacaloriei care ne dă frisoane. De ce nu vor constănţenii căldură în case
Editorial : Preţul gigacaloriei care ne dă frisoane. De ce nu vor constănţenii căldură în case
14 Oct, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
2707
Marime text
500 de lei pe lună, 600 de lei, 800 de lei, 1.200 de lei. Nu vorbim despre câştiguri la loto, ci despre sumele plătite iarna trecută de constănţeni pentru căldura furnizată de RADET Constanţa. Motivul sumelor exorbitante plătite în sezonul rece de abonaţii RADET Constanţa este preţul mare al gigacaloriei - 383,20 de lei.
Cu toate că, de câteva zile, la Constanţa plouă, iar temperaturile au scăzut, abonaţii RADET Constanţa preferă să mai îmbrace un pulover şi să mai pună o plapumă în plus decât să fie de acord cu furnizarea agentului termic chiar în prima jumătate a lunii octombrie.
De altfel, şi directorul RADET Constanţa, Liviu Popa, a confirmat că asociaţiile de proprietari au anunţat regia că nu doresc încă să înceapă furnizarea căldurii. „La dispeceratul care funcţionează non-stop nu au fost înregistrate cereri de pornire a încălzirii. Dimpotrivă, oamenii vor să ştie când se fac probele la rece“, declara, la începutul săptămânii, Liviu Popa.
În sondajul iniţiat de ZIUA de Constanţa, încă activ pe site-ul cotidianului, majoritatea constănţenilor care au participat s-au pronunţat împotriva livrării agentului termic. Cel puţin acum. „Temperaturile sunt încă ridicate. Nu se impune livrarea agentului termic. Nu ştiu cum se întâmplă în Constanţa de avem unul dintre cele mai ridicate, dacă nu cel mai mare cost al agentului termic. Ar trebui ca organele statului să controleze RADET-ul şi Primăria“, a comentat un constănţean supărat.
„Nu cred că este cazul să se înceapă livrarea agentului termic, pentru că vor veni temperaturi mai ridicate şi dăm căldura afara pe fereastră, aşa cum s-a întâmplat de nenumărate ori“, a spus un alt abonat al regiei constănţene.
Un alt constănţean este supărat din cauza procedurilor birocratice prin care trebuie să treacă un abonat al regiei atunci când vrea să se debranşeze de la sistemul centralizat de încălzire. „Mai bine RADET-ul ar da drumul la debranşări. Dintr-un bloc de 15 apartamente au mai rămas patru conectate la RADET şi tot noi, cei cu centrale termice, plătim încălzirea spaţiilor comune, când, la un calcul simplu, reiese că noi încălzim acele spaţii“, ne-a semnalat acesta.
Regia constănţeană a început pregătirile de iarnă
De altfel, zilele trecute, RADET Constanţa a şi anunţat programul de pregătire a sistemului de alimentare centralizată cu energie termică pentru sezonul rece 2015-2016. Probele tehnice în punctele şi centralele termice aflate în exploatarea RADET au început chiar de pe data de 12 octombrie. Începând cu 19 octombrie, vor demara probele la rece şi ulterior la cald.
„Probele se vor efectua numai pe reţeaua RADET, nu şi pe instalaţiile interioare ale blocurilor“, promite regia constănţeană, anticipând parcă întrebările constănţenilor cu privire la posibilitatea de a regăsi în facturi şi aceste probe tehnologice.
Şi totuşi, când vom avea căldură în case? „Atunci când condiţiile meteo o vor impune, se va relua furnizarea energiei termice sub formă de căldură către toţi consumatorii“, promite RADET Constanţa.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii