Editorial! Prima vacanță din anul școlar 2022-2023, pentru prima dată pentru toți elevii
Editorial!: Prima vacanță din anul școlar 2022-2023, pentru prima dată pentru toți elevii
24 Oct, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
1835
Marime text
Pe data de 5 septembrie în toate școlile din România a sunat clopoțelul pentru anul școlar 2022-2023. Vineri, 21 octombrie, după finalizarea cursurilor elevii au intrat în prima vacanţă, urmând a se întoarce la şcoală pe data de 31 octombrie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.
Este pentru prima data când de această vacanță se bucură toți elevii, în ultimii ani săptămâna aceasta de vacanță fiind doar pentru elevii din ciclul primar și pentru copiii de grădiniță.
De asemenea, pentru prima dată, structura noului an şcolar include cinci module de învăţare şi cinci vacanţe:
Modulul 1
- cursuri - de luni, 5 septembrie, până vineri, 21 octombrie
- vacanţă - de sâmbătă, 22 octombrie, până duminică, 30 octombrie;
Modulul 2
- cursuri - de luni, 31 octombrie, până joi, 22 decembrie
- vacanţă - de vineri, 23 decembrie 2022, până duminică, 8 ianuarie 2023;
Modulul 3
- cursuri - de luni, 9 ianuarie, până vineri, 3 februarie, respectiv vineri, 10 februarie, sau vineri, 17 februarie, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti
- vacanţă - o săptămână, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, în perioada 6 - 26 februarie;
Modulul 4
- cursuri - de luni, 13 februarie, respectiv luni, 20 februarie, sau luni, 27 februarie, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, până joi, 6 aprilie
- vacanţă - de vineri, 7 aprilie, până marţi, 18 aprilie;
Modulul 5
- cursuri - de miercuri, 19 aprilie, până vineri, 16 iunie
- vacanţă - de sâmbătă, 17 iunie, până duminică, 3 septembrie.
Totodată, începând cu anul școlar 2022-2023, tezele nu mai sunt obligatorii, dar pot fi susținute de cadrele didactice care decid asta. Odată cu noile modificări aduse structurii anului școlar (5 module de învățare în loc de 2 semestre), notele vor fi puse de profesor în funcție de numărul de ore alocat săptămânal disciplinei.
Astfel, profesorii vor decide câte note acordă elevului pe an, în funcție de numărul de ore prevăzut în planul cadru, pe regula minimum N+3 note, unde N este numărul de ore alocat pe săptămâna disciplinei în planul-cadru.
Emoţiile şcolarilor şi ale preşcolarilor au mai trecut şi viaţa de şcolar sau preşcolar a intrat în ritmul obişnuit. Cu trezit de dimineaţă, mic dejun pe fugă, deoarece somnul este mult mai dulce după răsăritul soarelui, cu nervi în traficul extrem de aglomerat, totul a intrat în ritm. Săptămâna aceasta de vacanță vine la fix pentru a-I ajuta pe elevi să-și reîncarce bateriile pentru a da randament la cursuri.
Pe de altă parte poate îi ajută și pe cei responsabili să se mobilizeze și să finalizeze lucrările de reabilitare executate în unele unități școlare din județul Constanța.
Nu de alta dar, problema grădiniței din Tomis Nord aflată în reabilitare de mai bine de un an și jumătate pare că nu se va rezolva curând. Părinții s-au resemnat deja în unele cazuri că micuții lor nu vor putea ajunge curând în sala de grupă alături de colegi, având în vedere că drumul din Tomis Nord până în Poarta 6 acolo unde se află grădinița la care au fost relocate grupele este o problem destul de mare. Se așteaptă rezolvarea promisă de autorități, rezolvare care sperăm să nu se lase foarte mult așteptată.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii