Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:10 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Raportul intervenției din Colectiv aduce la lumină indolența de zi cu zi

ro

25 Mar, 2016 00:00 2612 Marime text
Povestea nenorocirii din clubul Colectiv prinde contur. Însă nu în jurul celor întâmplate acolo, în seara tragică, ci în groaznicul film al indolenței, al nepăsării și al prostului obicei de a spune „asta este, merge și așa”. Cine este vinovat de acest circ nenorocit, care nu s-a întâmplat doar în Colectiv, ci se întâmplă zilnic? Sunt toți cei care pășesc prin instituții precum Palatul Victoria, Casa Poporului, însă nu fac nimic pentru a schimba lucrurile în bine. Era sa uit! Da, și noi suntem vinovați că nu stăm în stradă până îi vom învăța minte că nu se pot pune cu dreptul oamenilor la o viață decentă și sigură.
 
Raportul Corpului de Control al prim-ministrului nu a produs un șoc în rândul celor care aşteptau publicarea acestuia. Ei cunoşteau o mare parte dintre informațiile cuprinse în raportul de 84 de pagini. Cuvântul-cheie al concluziei este necoordonare. Da, au fost acolo cadre medicale nepregătite pentru așa ceva, pentru că la noi în țară nu se fac periodic simulări ale situaţiilor de acest gen, așa cum prevede legea. Unii medici care au fost prezenți acolo au renunțat, ulterior incendiului, la o profesie căreia i-au dedicat ani buni din viaţă, pentru că trauma psihică și-a lăsat puternic amprenta asupra lor ca doctori şi nu numai.
 
Astfel, printre informațiile prezentate în raport se numără şi cea conform căreia intervenția de urgență în cazul incendiului de la clubul Colectiv a fost, în mare parte, o acțiune necoordonată, cu elemente de improvizație din partea autorităților. Cum românul face haz de necaz, nu era normal să se procedeze aşa? Noi, românii, ne pricepem să gestionăm orice situație, găsim soluții și unde nu sunt, improvizăm, ca doar de-aia suntem români… nu? Degeaba încercăm să ne civilizăm ca popor dacă nu scăpăm de anumite tertipuri nefaste după care funcționăm! Păi cum să nu improvizeze săracii medici, când ei abia au materialele sanitare necesare în activităţile zilnice? Ce să mai vorbim despre o tragedie de asemenea anvergură?! Unde sunt banii investiți în Sănătate, despre care vorbesc toți cei care candidează la diverse funcții de „papagali vorbitori” (pentru că toți au aceeași „placă”, pe care o repetă la nesfârșit)?
 
De asemenea, o altă problemă constatată de Corpul de Control al prim-ministrului este legată de procedurile privind declanșarea Planului Roșu, care sunt greoaie și birocratice. De ce? Pai cum... Cu toții știm că, pentru a face orice în România , trebuie să depui, să ridici, să completezi un teanc imens de hârtii. Încă o dată, s-a dovedit clar că viața oamenilor este un nimic în fața unei hârtii. Iar Planul Roșu este o minciună, potrivit raportului, nu există date din care să rezulte faptul că în noaptea tragediei s-ar fi declanșat Planul Alb la nivelul Ministerului Sănătății.
„Iar la nivelul fiecărei unități spitalicești de urgenţă din București în care au fost internate victimele de la clubul Colectiv, Planul Alb fie nu exista deloc, fie procedura nu a fost respectată”, se arată în document.
 
Ca să nu mai vorbim de Serviciul de Ambulanță București - Ilfov, care nu are îndeajuns de multe mașini și suficient personal pentru a interveni în cazul unui dezastru de amploare. Cum este posibil așa ceva?
 
„Nici în privința numărului de decese înregistrat și, în special, a locului în care s-au înregistrat, datele nu sunt exacte, astfel, din totalul de 64 de decese, 37 de persoane au decedat ulterior internării lor, 25 de decese înregistrându-se în cadrul unităților spitalicești din România. (...) Prin urmare, două decese nu apar în raportul celor de la DSPMB. (...) Având în vedere toate informațiile divergente, (...) raportul DSPMB privind atât numărul de pacienți din fiecare spital, cât și infecțiile nosocomiale conține date neconcludente, ridicând suspiciuni în privința controalelor în baza căruia a fost întocmit”. Nu îmi vine să cred! Două decese nu ies la socoteală. Este ca și cum ai spune că ai uitat să strângi două ambalaje de pe jos. În așa țară trăim?
 
Raportul este plin de concluzii care dovedesc faptul că nu se dau nici doi bani pe sistemul Sănătății și că oamenii apelează la niște medici neputincioși că nu au cu ce să își facă datoria așa cum se cuvine într-o țară civilizată. Concluziile denotă că tragediile ar trebui să ocolească țara noastră, care este incapabilă să facă față unei nenorociri și care este prea mândră să apeleze la țările din jur pentru ajutor în cazul unei astfel de scenariu macabru.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii