Editorial Răsare soarele și pe strada copiilor ce au domiciliul în apropierea școlilor din Constanța? Autoritățile verifică vizele de flotant
Editorial: Răsare soarele și pe strada copiilor ce au domiciliul în apropierea școlilor din Constanța? Autoritățile- Problema a fost mult mai vizibilă în ultimii ani când mai multe școli au intrat în reabilitare sau au fost supraaglomerate și a fost nevoie de relocarea multor clase în alte spații disponibile.
Autoritățile au demarat zilele trecute ample verificări la Constanța pentru a rezolva problema vizelor de flotant întocmite de păriții care fac tot posibilul să își înscrie copiii la școli din constanța, mai bine cotate. Mai exact, s-a constatat că în zona mai multor unități de învățământ, la începerea și la terminarea orelor de curs, circulația crește cu 30%, iar această creștere este determinată de numărul mare de părinți care își aduc sau își duc copiii la școală și care nu locuiesc în proximitate.
Potrivit autorităților câteva școli de renume au atras de la un an la altul un număr din ce în ce mai mare de elevi care nu locuiesc în cartierele arondate fiecărei unități de învățământ. Mai mult, unii dintre aceștia vin din zone îndepărtate ale orașului sau chiar din localități învecinate.
Problema a fost mult mai vizibilă în ultimii ani când mai multe școli au intrat în reabilitare sau au fost supraaglomerate și a fost nevoie de relocarea multor clase în alte spații disponibile.
De exemplu, anul trecut elevii de clasă pregătitooare de la Școala 29 din Constanța au fost relocați în spațiile puse la dispoziție de Școala nr. 14 din Palazu Mare, astfel că a fost nevoie să fie pus la dispoziția elevilor un autobuz pentru ca aceștia să ajungă la cursuri.
Vestea nu a fost privită cu ochi buni de părinți, având în vedere că vorbim de copii de 6 ani care în primul an de școală au fost nevoiți să facă naveta câțiva kilometric pentru a ajunge la școală.
Mai mult, din cauza supraaglomerării școlilor s-a luat decizia în unele unități de învățământ ca elevii de clasa a IV-a să aibă cursurile după-amiază.
Foarte mulți părinți au sesizat Primăriei Constanța faptul că mulți dintre elevii relocați sunt copiii care locuiesc în proximitatea instituției, în timp ce elevii care locuiesc în alte cartiere, chiar și în partea opusă a orașului, rămân în școală.
Pentru a rezolva situația, municipalitatea a cerut Inspectoratului de Poliție Județean Constanța să facă o analiză privind numeroasele vize de flotant de pe raza unor școli de renume. Conform normelor legale în vigoare, pentru a se înscrie la școală, elevii trebuie să locuiască în zona perimetrală, tocmai pentru ca aceștia să parcurgă distanțe cat mai mici până la școală.
Și polițiștii fac cercetări cu privire la obținerea unor vize de reședință în municipiul Constanța
Astfel, potrivit IPJ Constanța la data de 12 septembrie a.c., la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța a fost înregistrată o adresă din care ar rezulta posibile încălcări ale normelor legale în ceea ce privește obținerea vizei de reședință în municipiul Constanța, în proximitatea unor instituții de invățământ, pentru a beneficia de înscrierea copiilor în anul școlar 2024 – 202.
PRECIZĂRI:„Precizăm faptul că la acest moment, polițiști de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Constanța efectuează cercetări în vederea stabilirii cu exactitate a situației de fapt și identificarea unor eventuale nereguli în ceea ce privește obținerea vizei de reședință.
La finalizarea tuturor cercetărilor pe care polițiștii le efectuează, urmează a fi luate măsurile legale care se impun în astfel de situații”, transmite sursa citată.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Înscrierea copiilor în clasa pregătitoare, pe ultima sută de metri! Cum încearcă unii părinți să „fenteze“ regulamentul
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp