Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:24 23 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Războiul dintre scormonitorii de sticle din gunoaie și cozile infernale la reciclat

ro

23 Aug, 2024 17:00 211 Marime text
  • Sărăcia din România duce la acțiuni extreme din partea persoanelor care nu au ce să pună pe masă, iar noi, ceilalți, suntem spectatori la acest film sumbru care rulează continuu în România.
 
 
Elefantul din cameră de astăzi este despre cei care adună din pubelele de gunoi sticle cu etichetă SGR și ajung să ducă saci întregi la reciclat pentru sume modice.
 
Nu contest buna decizie de a fi mai prietenoși cu mediul și de a recicla. Eu, personal, îmi adun sticlele pe care le utilizez pe o săptămână și mă duc la magazinele din cartier care au dispozitive dotate pentru reciclat.
 
Dar îmi amintesc de o imagine dezolantă pe care am văzut-o zilele trecute la un cunoscut retailer în parcare din zona Tomis 3. În parcare erau, nu exagerez, zeci de persoane cu cărucioare, motociclete cu ataș, saci impunători, având asupra lor sute de sticle. Limbajul folosit de ei nu poate fi ușor reprodus, dar vă puteți imagina cum urlau la 7 dimineață în acea parcare pentru că aveau să stea la rând pentru a introduce sticlele în dispozitivele special amenajate de la intrarea în hipermarket.
 
Totuși, s-a iscat un mic scandal între doi așa ziși reciclatori. Unul îl acuza pe celălalt că a adunat sticlele din gunoaiele „de pe zona lui”, iar ce a urmat este demn de un film thriller în toată splendoarea lui. Au început să se înjure și să se amenințe, iar restul care venisem cu chef de cumpărături am fost martori la acest scenariu hollywoodian.
 
Vineri dimineață am fost la un alt magazin înainte să vin la birou pentru a-mi lua câte ceva de mâncare, iar acolo alți „sticlari” se certau și se înjurau pentru că dura prea mult să introducă sticlele în aparat, iar cealaltă persoană nu avea timp de pierdut.
 
Chiar și așa, acest fenomen a dus la o bătălie cruntă între cei care adună sticle din coșurile de gunoi și pubelele stradale, iar de aici până la agresiune fizică mai este doar un pas. Cum vor suna articolele de genul – „Doi indivizi s-au luat la bătaie pe sticlele reciclabile”. Sărăcia din România duce la acțiuni extreme din partea persoanelor care nu au ce să pună pe masă, iar noi, ceilalți, suntem spectatori la acest film sumbru care rulează continuu în România.
 
Citește și
„Căutătorii prin gunoaie” s-au înmulțit odată cu implementarea Sistemului de Garanție – Returnare (FOTO)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii