Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:04 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Repede! Acum! Urgent! Motivele pentru care trebuie să renunți la multitasking

ro

29 Apr, 2023 00:00 1562 Marime text

Viteza, evoluţia, productivitatea, eficienţa sunt cuvintele care ne definesc modul de lucru din prezent.

Vrem să muncim cât mai mult pentru a produce mai mult. Dar...uităm un lucru esențial: ziua nu are decât 24 de ore! Însă... a apărut o soluție: multitaskingul. Soluție salvatoare?! Nicidecum!

Tu crezi că devi productiv și eficient dar nu e nici pe departe așa cum crezi. Obții exact contrariul, plus o mare si nesfarsita stare de oboseala si frustrare, pentru ca dupa ce ca muncesti si incerci sa faci atat de multe, uneori tot nu reusesti.  Sunt convinsă că ia simțit asta.

Ce este multitasking-ul? Multitasking-ul desemnează capacitatea de a lucra la diferite sarcini în același timp sau de a trece de la o sarcină la alta fără aproape niciun moment de pauză. Multitaskingul reprezintă un concept preluat din lumea IT și presupune executarea mai multor activități în același timp (“task” însemnând sarcină). Termenul a fost folosit pentru prima oară în anul 1965, într-un raport al celor de la IBM, care făcea referire la capacitățile celui mai recent computer lansat pe piață.
 
S-a mai observat  faptul că persoanele persoanele care au un stil de lucru fragmentat de multitasking se simt supraîncărcaţi, sunt mai stresaţi și au tensiune arterială mai mare.
 
Așadar, multitasking-ul este dezavantajos. Modurile prin care putem să eliminăm dezavantajele sunt autocontrolul și exersarea atenţiei continue prin concentrarea pe un singur stimul.

Considerat în zilele noastre un „must have“, multitasking-ul a devenit ceva comun, un adevărat mod de viață.  Probabil că mulți dintre noi am auzit că multitasking-ul este problematic, dar noi studii arată că ne distruge performanța și chiar ne poate afecta creierul. Dacă simțim că multitasking-ul ne afectează negativ viața, trebuie să facem unele schimbări care ne vor crește productivitatea și eficiența.
 

Să fim conștienți că de multe ori suntem proprii sabotori. Sunt multe situații în care poate nu este nevoie să acționăm multitasking, dar nu ne putem scoate de pe pilot automat și astfel riscăm să ajungem la epuizare și la diverse probleme de sănătate.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii