Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:51 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial România încă luptă cu covid 19. Cum ne-a afectat lipsa contactului fizic

ro

28 Jun, 2021 00:00 3286 Marime text

A trecut un an și ceva de când ne luptăm cu acest virus invizibil, covid 19. Ne-am limitat atingerile, îmbrățișările și bătăile de încurajare pe umăr, într-un cuvânt, contactul fizic.
 
Suntem construiți încât să creăm o conexiune fizică cu ceilalți și acesta este motivul pentru care atât de mulți oameni au  suferit de când a apărut acest fenomen pandemic.
 
Iar pandemia de covid 19 a însemnat impunerea unor restricții severe în ceea ce privește conexiunea fizică cu ceilalți, iar acest lucru poate să aibă un impact negativ asupra stării de bine emoționale, pentru că se instalează sentimentul de separare. Atingerile fac parte din interacțiunea umană de bază. Indiferent dacă e vorba despre o îmbrățișare caldă, pupatul pe obraz al cunoștințelor sau o mână de susținere pe umăr, contactul fizic reprezintă o mare parte din felul în care ne arătăm grija și sprijinul pentru ceilalți. 
 
În aceste vremuri dificile în care suntem încă parțial privați de conexiunea fizică, nu există un substitut real pentru asta, dar sunt mai multe modalități care ne pot ajuta să ne simțim mai bine. Foarte multe persoane aleg să uite de singurătatea pe care o simt și să petreacă ore întregi vizionând filme, seriale sau apelând la activități care să-i facă să uite de emoțiile pe care le experimentează.
 
Poate că de multe ori nu putem înțelege importanța atingerii fizice nici măcar atunci când dispare. Deseori simțim că este ceva care ne lipsește, că ne simțim mai agitați, dar nu știm că trigger-ul în această situație este, de fapt, lipsa atingerii. Atingerea fizică înseamnă conexiune.
 
Dacă întrebăm mai multe persoane care sunt cuvintele pe care le-ar folosi pentru a descrie atingerile, acestea ar fi confort, căldură și iubire, pentru că de fapt, prin atingerea fizică, căpătăm acel sentiment securizant de apartenență. Iar nevoia de apartenență este adânc înrădăcinată în structura noastră.

Dar, să nu uităm că există și vești bune!


Este vorba despre noi măsuri de relaxare care vor intra în vigoare la 1 iulie 2021!

Se propune ca activitățile culturale, artistice și de divertisment să poată fi organizate și desfășurate în spații deschise cu participarea a cel mult 2.500 de persoane, în condițiile asigurării unei suprafețe minime de 2 mp pentru fiecare persoană, cu obligativitatea purtării măștii de protecție și doar dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

O altă măsură se referă la creșterea numărului de persoane care nu aparțin aceleiași familii ce pot circula în grupuri pietonale de la 8 persoane la 10 persoane. Deasemenea, organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, parastase etc.) să fie permisă începând cu data de 01.07.2021, cu participarea a maxim 150 de persoane în spații deschise, sau cu participarea a maxim 100 de persoane în spații închise, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și sunt respectate măsurile de protecție sanitară.

La stabilirea numărului maxim de persoane, nu sunt incluși copiii cu vârsta mai mică de 16 ani.

Se propune ca organizarea de cursuri de instruire și workshop-uri pentru adulți, inclusiv cele pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, să fie permisă cu participarea unui număr de maximum 150 de persoane în interior și 200 în exterior, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, cu respectarea măsurilor de distanțare, asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană și obligativitatea purtării măștii de protecție. 


De asemenea, se mai propune și permiterea organizării de conferințe în spații închise, cu participarea unui număr de maximum 150 de persoane în interior, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, cu respectarea măsurilor de distanțare și cu obligativitatea purtării măștii de protecție.

O altă propunere face referire la activitatea operatorilor economici desfășurată în spații închise, în domeniul sălilor de sport/fitness, să fie permisă începând cu data de 01.07.2021 cu participarea publicului până la capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, fără purtarea măștii de protecție și cu asigurarea unei suprafețe de 7 mp/persoană. 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii