Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:28 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Românii vor… parlamentarul dispune

ro

22 Apr, 2016 00:00 2467 Marime text


Chiar dacă s-a recurs la un tertip politic prin care să fie aduşi la urne cât mai mulţi români, scrutinul prezidenţial din 2009 a fost cuplat cu un referendum. Românii au votat şi au crezut la acea vreme că decizia lor va fi literă de lege pentru parlamentari. Numai că, în România, cetăţenii vor, dar parlamentarul dispune.
 
Referendumul din toamna anului 2009 a demonstrat clasei politice faptul că românii au altă viziune faţă de cei care le decid soarta. Rezultatele finale date publicităţii de către Biroul Electoral Central au arătat că 77,78% dintre alegători s-au pronunţat în favoarea Parlamentului unicameral, iar 88,84% au votat pentru reducerea numărului de parlamentari, prezenţa fiind de 50,95%. La ideea unui parlament unicameral s-a renunţat. Nicio formaţiune politică nu a agreat ideea. Însă reducerea numărului de parlamentari se impune, iar încercări firave au fost.
 
Ca răspuns la acel referendum, PNL a introdus în 2009 un proiect de lege în acest sens. Atunci se pleda pentru un parlament alcătuit din 99 de senatori şi 217 deputaţi. Demersul n-a avut nicio şansă. Între timp, numărul deputaţilor şi al senatorilor a crescut considerabil, apogeul fiind atins după scrutinul din toamna anului 2012, când românii au ajuns să fie reprezentaţi de 588 de parlamentari, faţă de 471, câţi erau în legislatura precedentă.
 
De altfel, hotărârea Curţii Constituţionale din iunie 2012 amintea legiuitorului că „trebuie făcute modificări legislative care să respecte voinţa poporului, exprimată prin referendumul din 2009, care cerea un număr maxim de 300 de parlamentari“.
 
O nouă tentativă privind reducerea numărului de parlamentari este pe cale să eşueze. La începutul săptămânii, o altă propunere legislativă privind modificarea normei de reprezentare în cele două Camere ale Parlamentului astfel încât numărul final să fie 300, aşa cum vor românii din 2009, a fost supusă la vot în Senat. Inevitabil, senatorii au respins-o. Acum, totul depinde de deputaţi, Camera Deputaţilor fiind for decizional în acest caz.
 
Şi totuşi, deşi suntem în an electoral, şansele ca viitorul Legislativ să „găzduiască” doar 300 sau puţin peste 300 de parlamentari sunt minime…ca să nu spun inexistente. Pentru că degeaba românii vor, parlamentarii dispun… doar de aceea i-au ales să le reprezinte interesele…    
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii