Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:36 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Sănătatea nu renunţă la proteste. Cine are de suferit cel mai mult

ro

05 May, 2018 00:00 2840 Marime text
Federaţia SANITAS nu renunţă la calendarul acţiunilor de protest programate pentru această lună. Astfel, pe 7 mai, va avea loc, între orele 9.00 şi 11.00, o grevă de avertisment, iar pe 11 mai este programată greva generală, începând cu ora 8.00, asigurându-se activitatea în unităţile sanitare cu o treime din personal.
 
Eliminarea din procentul de 30% pentru gardă şi pentru sâmbătă, duminică şi sărbători legale rămâne principalul obiectiv al Federaţiei SANITAS. După întâlnirea cu sindicaliştii, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat că propunerile federaţiei privind rezolvarea problemei remunerării angajaţilor din sistem, apărută după intrarea în vigoare a legii salarizării, vor fi transmise premierului.
 
Principalele revendicări ale Federaţiei SANITAS vizează modificarea legii salarizării, în sensul eliminării plafonului de 30% pe ordonator principal de credite, care limitează acordarea sporurilor din noul regulament, creşteri salariale pentru tot personalul din sănătate şi asistenţă socială şi negocierea şi semnarea contractelor colective de muncă la nivelul celor două sectoare de activitate. Medicii susţin că, la ora actuală, plata gărzilor este una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă, gărzile fiind plătite la nivelul lunii ianuarie 2018, şi nu la nivelul lunii martie 2018, când au intrat în vigoare majorările salariale. În plus, în prezent, şi sporul pentru orele de gardă este plafonat la 30%, iar medicii cer ca „plata muncii în gardă să se facă la ora normată în salariul de bază, sporul de gardă să fie minimum 50% în timpul săptămânii şi 100% în weekend şi în timpul sărbătorilor legale şi, nu în ultimul rând, să fie scos din capitolul altor sporuri, fiind aliniat normării activităţii de noapte şi de week-end“. În caz contrar, medicii avertizează că nu vor mai semna contracte pentru gărzi suplimentare, un medic neputând fi obligat să facă mai mult de patru gărzi pe lună, cât prevede contractul său de muncă. Odată cu intrarea în vigoare a legii salarizării, personalul medical bugetar a beneficiat de salarii mărite, însă, totodată, s-au plafonat sporurile pentru specialităţile medicale, pentru orele de gardă şi pentru munca în condiţii periculoase ori deosebite, fapt care a generat numeroase proteste spontane în spitale.
 
În concluzie, în cazul în care solicitările medicilor rămân fără răspuns, cel care va suferi este pacientul care cotizează lună de lună la sistemul asigurărilor de sănătate!
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii