Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:59 06 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Sărbătoare pentru suflet și minte

ro

15 Jan, 2015 00:00 2600 Marime text
De multe ori auzim spunându-se că trăim într-o lume nebună, nebună, nebună! De cel puțin tot atâtea ori simțim pe propria piele că haosul cotidian tinde să pună stăpânire pe noi, iar viața se scurge cu o viteză amețitoare, că nu mai vedem pădurea din cauza copacilor, că transformăm mărunțișurile în probleme fundamentale schimbând astfel logica priorităților.

Să ne oprim din toată această goană spre nicăieri, astăzi, mai mult ca oricând! Și nu pentru că ar fi vreo sărbătoare religioasă și nici pentru că iar ne-a mai cadorisit guvernul cu o zi liberă! Să ne trezim astăzi cu un zâmbet în colțul gurii și să ne străduim să începem ziua cu... un vers și asta pentru că este... o sărbătoare pentru suflet și minte!
Se împlinesc astăzi 165 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu - poet național al românilor, prozator, gazetar, om politic... An de an se scrie mult despre această zi! An de an se organizează numeroase activități dedicate vieții și operei marelui poet! An de an se aud versurile sale traduse în tot mai multe limbi ale pământului ca și cum el, Eminescu, își continuă odiseea prin cultura universală, luând la pas alte și alte popoare... Este departe de a se fi epuizat tot ce se putea spune despre Eminescu, după cum este departe de a fi înțeles pe deplin întreaga sa operă.

Ziua de azi poate fi, însă, un moment prielnic să ne uităm în urmă și să ne gândim unde ne situăm comparativ cu vremurile în care marele Eminescu scria, cât de mult s-a schimbat percepția despre dragoste sau cum s-a transformat natura cea omniprezentă în poeziile eminesciene. Poate fi, în aceeași măsură, momentul propice să căutăm în adâncul sufletului și să etalăm astăzi acele sentimente prăfuite, dar atât de prețioase, uitate, din cine știe ce motive, într-un colț întunecat... Sau să căutăm răspunsuri la întrebările de acum peste un secol și, de ce nu, să încercăm să înțelegem acum adevăratul mesaj al poeziilor pe care le-am învățat în școala generală sau liceu... Să cântăm, să recităm, să visăm... Și toate acestea cu un volum de Eminescu în brațe, strângându-l la piept și redescoperind în fiecare dintre noi acel eu pe care numai versurile sale îl vor putea pune mereu în valoare!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii