Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:52 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial! Scandalul elevilor de clasa pregătitoare relocați de la trei școli din Constanța. Ce au câștigat părinții cu vize de flotant?

ro

10 Sep, 2023 17:00 4097 Marime text
  • În această situație sunt elevi de la trei școli din municipiul Constanța, Școala 24, Școala 29 și Școala 39
Mâine peste 2,7 milioane de elevi și preșcolari încep un nou an școlar. În mii de școli din țară va suna din nou clopoțelul după aproximativ trei luni de vacanță, iar elevii emoționați vor păși din nou pragurile școlii. Întâlnirea cu colegii, dar și cu cadrele didactice este așteptată cu emoții de mulți dintre elevi și preșcolari.
 
Din păcate, pentru mulți dintre elevii de clasă pregătitoare din Constanța, care abia așteptau să înceapă un nou ciclu de învățământ, primul an din viața de elevi vine cu mari provocări. Mai exact, deși visau încă din anii grădiniței să urmeze cursurile la școala din cartierul în care locuiesc, la început de an școlar au aflat că ar trebui de mici să se învețe cu naveta și să studieze în școli aflate la kilometric buni distanță de casă.

În această situație sunt elevi de la trei școli din municipiu. Astfel, elevi de la Școala 24 vor fi relocați în spații puse la dispoziție la Școala nr.11, elevi de la școala 29 la Școala nr. 14 din Palazu Mare și elvi de la școala 39 în spații puse la dispoziție la Școala nr. 31. Vestea că micuții nu vor învăța în școala din apropierea casei a căzut ca un trăsnet asupra părinților, mai ales că mulți dintre aceștia au deja copii înscriși la școala din cartier și altfel vor fi nevoiți să lase un copil la școala de lângă casă și apoi să ducă alt copil la școala aflată la câțiva kilometric distanță de casă.

Problema a apărut după ce la cele trei școli au fost înscrieri mult mai multe față de numărul de clase disponibile. Mai exact, în afara copiiilor care locuiesc în vecinătatea unității de învățământ au apărut zeci de copii ai căror părinți și-au făcut vize de flotant pentru a reuși înscrierea micuților la școli „bune“.

Ceea ce este greu de înțeles pentru acei părinți care apelează la astfel de tertipuri este faptul că atunci când apar astfel de situații copiii ajung să studieze fie în alte spații puse la dispoziție de ISJ fie cu cadre suplinitoare, având în vedere că acele posture apărute peste noapte nu pot fi titularizabile. În această situație ce obțin cei care „vânează“ școlile „bune“?  Pe lângă faptul că îi împiedică pe micuții care locuiesc în vecinătatea școlii să urmeze cursurile aproape de casă și schimbă an de an timp de cinci ani cadrul didactic. Mai mult, sunt nevoiți astfel să parcurgă și o distanță mult mai mare față de casă în traficul infernal din Constanța.

Un exemplu: un părinte care stă în Zona Casa de Cultură apelează la cunoștințe pentru a-și putea înscrie copilul la Școala 29 din Tomis Nord. Ulterior află la începutul anului că micuțul va studia în spații puse la dispoziție la școala 14 din Palazu Mare. Ce a rezolvat în acest caz? Doar un drum mult mai lung de parcurs la primele ore ale zilei. În plus, un copil care stă la două minte de Școala 29 din Constanța este nevoit să se trezească mult mai devreme pentru a ajunge la Școala 14 Palazu Mare aflată la câțiva kilometri de casă.

Problema aceasta nu este de ieri, de azi. De ani de zile se permite această situație, dar anul acesta s-a accentuat. Părinții elevilor de la Școala 39 au luat înițiativă și în ultimele zile au încercat în fel și chip să găsească o soluție. De la întâlniri cu conducerea ISJ Constanța, la participarea la conferințe cu autoritățile din județ, până la proteste, oamenii au făcut tot posibilul pentru a împiedica relocarea micuților. Soluții foarte multe nu ar fi, deoarece legea permite înscrierea micuților doar în baza vizei de flotant a părinților, iar spații în școli nu prea mai sunt.

Cel mai probabil autoritățile vor proceda la introducerea unor autobuze pentru ca micuții să poată ajunge la școlile la care au fost relocați. Același lucru a mai fost pus în aplicare anul trecut când preșcolarii de la o grădiniță din Tomis Nord aflată în reabilitare au fost relocați la o grădiniță din Poarta 6. Copiii plecau dimineață din Tomis Nord cu un autobus CT BUS care avea stație doar la Grădinița din Poarta 6. Unii părinți nu au considerat oportună această variantă și au preferat ca un an copiii să stea acasă.


Pentru clasa pregătitoare însă, părinții care nu vor fi de accord cu variant autobuzului vor trebui să se descurce singuri cu transportul micuților. Și pentru asta trebuie să le mulțumească celor care vânează o școală pe care o consideră bună, din cine știe ce criterii luate în calcul. Realitatea le-a demonstrat acum că totul a fost în zadar: copiii învață la alte școli decât cele vizate, au mult mai mult de mers până acolo, nu au cadre titular, dar în carnetul de elev va fi trecută școala mult visată!

Viitorul sună bine!  

Citește și: 

Învățământ ConstanțaLIVE VIDEO-TEXT. Relocarea elevilor de clasă pregătitoare din Constanța. ISJ face precizări importante (FOTO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Ion 11 Sep, 2023 06:30 Sa dea in judecata scoala si inspectoratul si sa ceara daune. Cu vorba buna nu se face nimic.