Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:55 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Schimbări, restructurări şi proteste la începutul noului an şcolar. Mai vrei să sune clopoţelul?

ro

07 Sep, 2017 00:00 3289 Marime text
După nenumărate schimbări efectuate de conducerea Ministerului Educaţiei, iată că, într-o săptămână, clopoţelul va chema elevii pe băncile şcolii.
 
Cu manuale sau fără, cu unităţi şcolare care au sau nu au avize de funcţionare, cu noi şefi în fruntea a 13 inspectorate şcolare judeţene din ţară, inclusiv Constanţa, şcoala începe, în acest an, pe 11 septembrie. Schimbările gândite de Ministerul Educaţiei nu se opresc aici. Probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale din cadrul examenului de Bacalaureat de anul viitor se vor susţine în prima parte a semestrului al doilea, urmând ca probele scrise să se desfăşoare la finalul clasei a XII-a. Lucrările vor fi scanate şi securizate cu ajutorul STS-ului şi corectate de profesori la şcoală sau acasă.
 
Din păcate, învăţământul preuniversitar din România este măcinat, de 27 de ani, de zeci de reforme, de reorganizări, de restructurări, cu o calitate tot mai proastă a actului de educaţie. Aproape de startul anului şcolar 2017-2018, din 25 de manuale alocate clasei a V-a, 18 au fost contestate. Ministrul Pop a propus înlocuirea manualelor lipsă cu un compendiu de 12 materii, cu promisiunea că, în octombrie, ministerul să pună la dispoziţia şcolarilor toate manualele.
 
Propunerea de întoarcere la manualele unice, revocarea prin fax a 13 inspectori generali şcolari, în plină sesiune de toamnă a Bacalaureatului, editarea manualului de sport sunt doar câteva dintre hopurile noului an şcolar.
 
Acum, colac peste pupăză, şi profesorii ameninţă cu proteste. „Pe 2 octombrie, vor fi pichetate toate prefecturile, iar pe 4 şi 5 octombrie, sediul Guvernului“, au transmis cadrele didactice. În cazul în care Guvernul nu acceptă încheierea unui acord scris, prin care se angajează să soluţioneze mai multe probleme cu care se confruntă salariaţii din învăţământ, Colegiul Naţional al Liderilor Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a decis să înceapă din 2 octombrie protestele. Decizia a fost luată în şedinţa Colegiului Naţional al Liderilor federaţiei, din data de 4 septembrie.
 
Membrii de sindicat reclamă faptul că sporurile salariale se calculează prin raportare la salariile de bază de anul trecut, ceea ce conduce la obţinerea unor venituri salariale mai mici decât ar trebui de fapt. Concret, angajaţii din învăţământ pierd, în medie, peste 3% din venitul brut, iar procentajul poate fi mai mare, dacă au mai multe sporuri. În caz contrar, FSLI va declanşa acţiunile de protest, după cum urmează: în data de 2 octombrie, între orele 12.00 şi 14.00, vor fi pichetate toate prefecturile din reşedinţele de judeţ, iar pe 4 şi 5 octombrie va fi pichetat sediul Guvernului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii