Editorial Sclavul absolut al unei entităţi virtuale. Pokemon Go - nebunie, distracţie sau tragedie?
Editorial: Sclavul absolut al unei entităţi virtuale. Pokemon Go - nebunie, distracţie sau tragedie?
28 Jul, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
2768
Marime text
Pokemon Go este subiectul momentului. Cu toţii am auzit de isteria creată de această aplicaţie. Nici românii nu s-au lăsat mai prejos, şi, pentru că ne-am născut descurcăreţi, compatrioţii au instalat-o deja. Jocul copilăriei noastre, reinventat şi digitalizat, pare, pentru cei care îl joacă, să aibă un potenţial educativ deosebit. Însă lucrurile nu stau tocmai aşa de când Pokemania domină globul pământesc, iar efectele negative şi-au făcut deja apariţia.
Un tânăr a fost ucis, iar vărul său a fost rănit după ce au fost prinşi în timp ce încercau să captureze un pokemon în curtea vecinului, un şofer a fost amendat pentru că se juca şi era cu ochii în telefon în timp ce conducea, alţi doi jucători au fost împuşcaţi după ce proprietarul unei locuinţe a crezut că sunt nişte hoţi. Per total, Pokemon Go a venit cu bune, dar cu mai multe rele.
Pokemon Go reprezintă un nou mod de a le distrage atenţia celor care joacă de la monştrii adevăraţi cu care se confruntă omenirea în epoca actuală. Jocul scade timpul pe care oamenii îl dedicau interacţiunilor sociale, dansului sau cititului.
Nici litoralul românesc nu mai e ce a fost de când cu Pokemania. Mă plimbam prin staţiunea Mamaia, căutând un loc liber la un restaurant bun, ca să mănânc ceva delicios. Ceea ce nu căutam era un atac de pokemoni. Am observat doi îndrăgostiţi, ţinându-se de-o mână, iar cu cealaltă scanând vecinătăţile, doi tineri care stăteau pe o bancă, pe faleză, cu nasul în telefon, un bărbat trecut de prima tinereţe, atent la împrejurimi, şi o gaşcă de liceeni ce stăteau la o bere şi aşteptau un monstruleţ pe care să îl prindă. Toţi căutau pokemoni. În loc să se uite la apusul de soare, să comunice între ei sau să se bucure de mare, pentru că de asta au plătit o vacanţă la Mamaia, majoritatea stau cu ochii în smartphone. Poate au vreo şansă să ia o pauză de la vânat creaturi şi să schimbe o vorbă cu oamenii de lângă ei. Poate după ce îi prind pe toţi, printre accidente de maşini, drumuri la cimitir şi împuşcături în cap, cei care caută pokemoni vor descoperi dorul unei conversaţii reale, unei bârfe, unui sfat.
Bieţii jucători erau mult mai păziţi de atacuri dacă jucau Candy Crush în autobuz sau dacă dădeau like-uri din cinci în cinci secunde pe Facebook…
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii